Probabil nu simți interesul de-a te implica într-o altă discuție despre vremea de afară, dar aceasta e responsabilă de multe aspecte din viața noastră. De la modul în care ne îmbrăcăm până la cum ne afectează rutina de skincare, vremea rece vine cu o nevoie suplimentară de îngrijire și hidratare a pielii.
~ Acest conținut este realizat în colaborare cu magazinul online AsianSkinCare și face parte dintr-un proiect de promovare a cosmeticelor coreene în România. ~
Aici pe site, ultimul articol pe care l-am dedicat exclusiv subiectului „skincare” a fost despre Produsele mele pentru îngrijirea tenului, varianta 2018. Au trecut câțiva ani de atunci și nu am simțit nevoia să revin cu un update, deoarece în mare parte am rămas fidelă acelorași produse. Sau mai bine zis, produse asemănătoare ca formulare, din aceeași categorie. Așa că, după ce mi-am construit o rutină bine pusă la punct, am schimbat doar „pe ici pe colo” anumite ingrediente, în funcție de sezon și de nevoile tenului.
Însă o dată cu venirea iernii s-au produs niște modificări care m-au scos puțin din zona de confort. Pe de o parte, corpul se schimbă și trece prin diverse etape, astfel că e firesc să simțim nevoia de ajustări chiar și în privința produselor cosmetice. Pe de altă parte, mi-am dorit să-mi formez o rutină cât mai simplă, minimalistă, ușor de efectuat.
O rutină simplă de skincare nu înseamnă neglijență sau lipsă de timp – ci mai degrabă eficiență.
În ceea ce mă privește, o rutină simplă se traduce prin găsirea acelor produse care mi se potrivesc mănușă, cu un cumul de ingrediente benefice pentru ten. Au fost perioade când nu mă deranja să aplic câte 5-6 produse dimineața și tot atâtea seara – făceam asta în fiecare zi. Doar că, de la o vreme, am început să mă întreb: Cum pot obține aceleași rezultate (sau chiar mai bune) folosind cât mai puține produse? Asfel am filtrat, am analizat și am rămas la două produse de bază cu ingrediente active, cărora li se mai adaugă cele de spălare/demachiere/hidratare.
La final îți voi arăta rutina mea completă (pas cu pas), dar hai să le luăm pe rând. Iată care sunt schimbările majore de la care am pornit.
1. Am introdus o concentrație ridicată de retinol
Retinolul (vitamina A) este un ingredient extrem de eficace în tratarea acneei și estomparea semnelor de îmbătrânire. Stimulează reînnoirea celulară, ajutând la diminuarea ridurilor și prevenirea apariției lor. Mi-am dorit să folosesc retinol pentru efectele sale dovedite anti-îmbătrânire, iar sezonul rece este cel mai potrivit pentru a începe un asemenea tratament.
Retinolul se aplică doar seara și este absolut necesară folosirea zilnică a unei creme cu SPF, chiar și iarna, deoarece poate provoca arsuri puternice în cazul contactului cu razele ultraviolete.
În plus, o concentrație ridicată de retinol sensibilizează tenul și poate produce uscare excesivă sau chiar descuamare (mici cojițe care se desprind de pe suprafața pielii). Tocmai de aceea se recomandă a fi aplicat cu mare grijă, în cantități minuscule, puțin câte puțin până când pielea se obișnuiește cu acest produs.
Am început aplicările treptat: la două săptămâni, apoi la 10 zile, apoi la 7 zile – și tot așa, cu multă răbdare, până când am reușit să îl aplic fără probleme de câteva ori pe săptămână (după vreo două luni de adaptare treptată).
În tot acest timp nu am întâmpinat dificultăți majore, în afară de o mică exfoliere în jurul nasului și o uscăciune ieșită din comun. Aveam constant acea senzație de “mă strânge fața”, indiferent câte straturi de cremă hidratantă foloseam.
2. Am pus accent pe hidratarea și repararea tenului
Un produs nelipsit din rutina mea de îngrijire este serul cu niacinamide – un ingredient cu proprietăți de anti-îmbătrânire, luminozitate, anti-inflamator și de reparare a barierei pielii. Am scris mai multe despre efectele benefice ale niacinamidelor în articolul The Ordinary în România: merită încercate aceste produse?.
Am rămas fidelă aceluiași produs timp de peste 5 ani, deoarece mi-a schimbat complet aspectul tenului și m-a ajutat să țin sub control acneea. Abia recent l-am înlocuit cu un produs coreean – AMPLE:N Ceramide Shot Ampoule – care conține atât ceramide cât și niacinamide, plus alte ingrediente de hidratare și reparare a tenului.
După ce l-am folosit zi de zi timp de o lună, am decis ca de acum încolo să rămână parte din rutina mea, în locul serului cu niacinamine și zinc pe care îl foloseam anterior.
AMPLE:N Ceramide Shot Ampoule
ser cu ceramide care calmează, hidratează si întărește bariera de protecție a tenului
Ceramidele sunt lipide sau grăsimi care se găsesc în mod natural în corpul uman și care formează bariera de protecție a pielii, având rolul de menținere a hidratării. Atunci când conținutul de ceramide din piele scade, acesta poate deveni uscată și iritată.
Serul cu ceramide AMPLE:N conține 3 tipuri de ceramide, într-o concentrație de 5%, alături de alte ingrediente benefice precum niacinamide, adenozină, arctigenină, alantoina. Lista completă de ingrediente poate fi consultată aici.
Este primul produs de skincare pe care îl folosesc dimineața, pentru un plus de hidratare înaintea cremei cu SPF. Îl aplic pe tenul curat, imediat după duș, când pielea este încă puțin umedă. Are o textură vâscoasă, ușor de aplicat, care se absoarbe complet. După aplicare, tenul are acel efect “glowy”, ușor lucios și cu aspect “de sticlă”.
Iată câteva aspecte care mi-au plăcut la AMPLE:N Ceramide Shot Ampoule:
- nu conține parfum sau alcool;
- ajută bariera naturala a pielii să își revină mai repede, astfel că este foarte util în repararea tenului (acesta fiind și motivul principal pentru care am început să-l folosesc);
- reacționează bine în combinație cu alte serumuri și creme hidratante, astfel că pot fi suprapuse mai multe produse peste el, fără să încarce tenul;
- are un gramaj de 30ml, iar la fiecare aplicare folosesc 1-2 picături (după o lună de aplicare zilnică, am consumat mai puțin de jumătate din sticluță).
3. Am introdus măști hidratante din belșug
Pe lângă o cremă hidratantă pe care o aplic în fiecare seară, măștile hidratante au devenit parte din ritualul de „self love” pe care îl practic de 1-2 ori pe săptămână. Mai exact, recurg la acest pas de fiecare dată când simt nevoia de un mic răsfăț: îmi fac un ceai, aprind o lumânare, aplic o masca hidratantă și petrec 15-20 minute citind sau urmărind un serial preferat.
În ultima perioadă am experimentat cu diverse măști coreene de tip șervețel, din care păstrez tot timpul un stoc (pentru a mă asigura că nu rămân fără ele). De obicei optez pentru cele cu efect nutritiv sau reparator pe bază de acid hialuronic, colagen, extract de melc sau ulei de măsline.
Rutina de îngrijire pas cu pas: ordinea de aplicare a produselor
DIMINEAȚA:
- spumă de curățare
- serum cu ceramide
- cremă de zi cu SPF 50
- opțional: CC cream + machiaj
SEARA:
- demachiere în 2 pași: ulei demachiant + spumă de curățare
- mască hidratantă (de 1-2 ori pe săptămână)
- serum cu retinol (de 4-5 ori pe săptămână)
- cremă hidratantă
Ce mă atrage la produsele coreene de îngrijire a tenului?
Fundamentul de bază a culturii coreene de skincare pleacă de la conceptul „mai bine previi decât să tratezi”. În locul produselor pline de ingrediente dure care afectează bariera naturală a pielii, filozofia K-beauty se concentrează pe obținerea unui ten sănătos pe termen lung prin inovare, eficiență și ingrediente naturale.
Produsele asiatice nu sunt doar un trend, ci și o modalitate de a aborda diferit subiectul îngrijirii tenului. În ultimii ani mi-au atras atenția această categorie de produse, iar printre brandurile mele favorite se numără Missha, Purito, Holika Holika, It’s skin și iUNIK.
Tocmai de aceea am fost încântată când am aflat despre magazinul online AsianSkinCare.ro – un proiect a cărui poveste pornește de la două tinere ambițioase, Ingrid și Elaria, care își propun să aducă cele mai noi produse asiatice mai aproape de piața din România.
„Suntem un brand mic, la început de drum, născut din prietenie și o pasiune comună pentru produsele asiatice de îngrijire a tenului. În spatele lui stau un makeup artist cu mulți ani de experiență în domeniu și un travel blogger care locuiește de mai bine de 2 ani și jumătate in Asia (acum chiar in Seul, capitala cosmeticelor).”
AsianSkinCare nu este doar despre „intri pe site și cumperi”, ci reprezintă o întreagă experiență bazată pe înțelegerea tenului și a nevoilor sale specifice. Fiecare produs este atent documentat cu informații detaliate, plecând de la beneficii, formulare și cui se adresează până la instrucțiuni de aplicare și lista completă de ingrediente.
„Suntem în continuă căutare a celor mai potrivite produse și ingrediente, și ne dorim să aducem ce e mai bun din Asia direct la tine acasă, dar și să informăm prin intermediul articolelor și interviurilor cu specialiști dermatologi de pe blog. Descoperim și testăm constant produse direct pe piața din Seul, Tokyo sau Hong Kong.”
***
Dacă ai ajuns până la finalul acestui articol, îți mulțumesc și îți admir interesul pentru îngrijirea tenului. Te aștept în secțiunea de comentarii să discutăm despre cum s-a schimbat rutina ta de skincare în sezonul rece. Ai simțit nevoia de ajustări în privința produselor pe care le folosești?
Comentarii recente