Adolescența este o perioadă pe cât de frumoasă, pe atât de zbuciumată. Ne luptăm să aflăm cine suntem, căutăm răspunsuri în toate părțile. Încercăm, experimentăm, avem impresia că le știm pe toate, nu ascultăm ce ne spun ceilalți – deși, de multe ori, tot la vorbele lor se ajunge.
Chiar dacă au trecut ani buni de când am fost adolescentă, îmi amintesc această perioadă cu lux de amănunte. Eram timidă, dar curioasă. Voiam să aflu cât mai multe, să cunosc, să trăiesc. Cu domeniul de beauty, însă, n-am avut prea multe tangențe. Internetul abia apăruse prin zona noastră, iar tinerii oricum nu stăteau cu orele în fața computerului, cum se întâmplă astăzi. Și nici informații online nu erau atât de multe ca acum. Alte mijloace de informare? Mai citeam reviste, după cum vă povesteam într-un articol anterior, dar nici acolo nu găseam întotdeauna informații utile. Mi-ar fi plăcut să găsesc tutoriale, sfaturi de îngrijire a tenului, detalii de machiaj.
Vremurile erau diferite, nu locuiam în mediul urban, iar maximul de produse de beauty pe care îl vedeam la mamele noastre era o cremă hidratantă și poate un ruj, din când în când. Mi-aș fi dorit să fie cineva care să-mi spună lucrurile de mai jos când eram adolescentă. Însă le-am descoperit singură, unele mai devreme, altele mai târziu.
Dau timpul înapoi cu 10-12 ani și îmi închipui că sunt iar adolescentă. Doar ca să-mi spună cineva că:
• Un ten curat și luminos va fi mereu mai apreciat decât un ten încărcat de machiaj. Nu am abuzat de machiaj pentru că nu aveam suficiente produse încât să experimentez. Dar aș minți dacă aș spune că nu doream să acopăr fiecare coș, fiecare punct negru sau por dilatat. Ceva mai târziu am descoperit că un ten cu probleme trebuie tratat, nu acoperit.
• Orice rutină de îngrijire a tenului începe prin curățare. Iar curățarea constă în demachiere și se continuă cu spălarea feței. Atât dimineața cât și seara, fie că purtăm machiaj ori ba.
• Alcoolul sanitar nu tratează acneea. Puneam la alcool sanitar pe ten de-mi lucea fruntea mai ceva ca neonul din colțul străzii. Așa auzisem pe undeva, că e bun pentru acnee. Păi cum să nu fie, doar de-aia i se zice ”sanitar”. Ce poate face rău?
• Crema hidratantă nu este opțională nici măcar pentru tenul gras/acneic. Am descoperit eu, la un moment dat, că îi prinde bine tenului meu câte o mască din miere de albine. Săraca mea piele tânjea după hidratare, dar de unde era să știu, la vremea aceea, cum stă treaba?
• Cu soarele nu se negociază. N-am știut niciodată să mă protejez de soare, până pe la 20 de ani. N-am știu că acolo e mereu o relație love-hate, pe care târziu de tot am aflat-o.
Cred că atât, deocamdată. Vă mai zic și pe Facebook, dacă îmi mai amintesc. Vă provoc și pe voi să meditați asupra acestui subiect și să-mi lăsați un comentariu:
Voi ce sfaturi de beauty ați aflat târziu după adolescență, dar pe care v-ar fi plăcut să le știți mai devreme?
3 Comments
Da, fix cu asta ma confruntelam si eu: o mama care ma invata mereu ce sa fac si eu faceam pe dos. Masti pe care ma invata sa le folosesc si eu nu le vedeam rostul. Par pe care-l agresam pana nu se mai putea. Nopti pierdute. Machiaje mai ceva ca la TV. Creme folosite aiurea. Tigari, bere, excese… #AcumStimDarTotMaiAvemDeInvatat 🙂 te pup
Hehe ce simpatică ești :* te pup!
Da, multe dintre noi nu am stiut aceste lucruri obsolut normale.