O escapadă de weekend nu e neapărat un motiv să mă apuc de scris. De obicei o țin pentru mine, e liniştea şi tihna de care am nevoie pentru a-mi reîncărca bateriile. Însă de data aceasta, ceva se simte diferit: energia, natura, viața ce domină acest loc mă inspiră să-l arăt și altora. De ce să țin doar pentru mine o asemenea minunăție?
Stau în căsuța de lemn şi scriu, în compania stropilor de ploaie ce lovesc acoperişul. Şi e o linişte atât de aspră, încât te face să te simți al naibii de vulnerabil. Am învățat să trăim în zgomot, în agitație, dar mai ştim cum se simte liniştea? Mai ştim, oare, să privim norii îndelung și atât de intens, încât să avem impresia că îi auzim cum se mişcă deasupra capetelor noastre?
Ploua rău sâmbătă dimineața, când am pornit, aşa că ne-am aşteptat la un weekend ratat. Noi plănuiam drumeții şi picnic în natură, dar ploaia ne-a stricat planurile. În schimb, am fost întâmpinați cu un zâmbet şi multă căldură. A ieşit până şi soarele pentru câteva ceasuri, parcă special să ne dezvăluie micul colț de paradis în toată splendoarea lui.
Raven’s Nest, The Hidden Village, se află într-un loc retras din Munții Apuseni, la câțiva kilometri de Sălciua de Jos. Departe de casă nu e, din Cluj am parcurs vreo 70 de kilometri până aici. Da, am mers pe drum de țară pe ultima porțiune (1.5 km). Şi da, am avut mici emoții din cauză că ploua şi era noroi pe alocuri. Dar dacă am reuşit să ajungem cu bine, cu buburuza din dotare, oricine poate ajunge aici.
Am găsit un mic sat de vacanță format din mai multe căbănuțe de lemn. Într-un stil tradițional și rustic, așezarea redă aspectele vieții de la țară în cel mai mic detaliu. De la arhitectura străveche a căsuțelor transilvănene, până la decor interior, veselă, țesături, toate îmi dau senzația că m-am întors în timp cu cel puțin o sută de ani. Iar locul ăsta îmi amintește de copilărie: de casa bunicii, de zilele lungi petrecute sub cerul liber de dimineața până seara, de mirosul proaspăt al pământului imediat după ploaie.
De când am ajuns mi-au atras atenția niște scări și o cărare ce urcă prin-o pădurice. De îndată ce s-a oprit ploaia, am fugit într-acolo, cu sentimentul anticipării a ceea ce se află la capătul cărării. O terasă din lemn, construită în stânci, îți dezvăluie un peisaj care îți taie respirația. Munți și coline, un drum de țară lin și turme de oi în depărtare. Liniște deplină, întreruptă doar de câte o pasăre sau vântul ce poartă norii atât de aproape de pământ. Un sunet mut de râu ce curge undeva în apropiere, pe care nu-l vezi, dar știi că e acolo. Trebuie să stai aici ca să înțelegi, complet învăluit de priveliște, fără să te miști, fără să poți scoate un cuvânt. Ce-ar mai fi de spus? Parcă orice-aș spune n-ar face decât să strice farmecul momentului.
Am știut, din prima clipă, că vreau să scriu despre locul ăsta. Şi nu mai am răbdare să ajung acasă, așa că m-am apucat să pun totul „pe foaie” cât emoțiile sunt încă vii. Au trecut abia 24 de ore de când sunt aici şi m-am îndrăgostit iremediabil. Nici nu am plecat încă, dar ştiu sigur că vreau înapoi!
7 Comments
Intr-adevar este un colt de rai! Te cred ca nu-ti mai vine sa pleci.
Super pozele Ioana. Neaparat sa mai mergi o data si vara si sa faci cateva plimbari prin zona
Mulțumesc! Abia aștept să prind ocazia de-a mă întoarce acolo <3
Eu abia acum citesc articolul asta, nu stiu cum de l-am sarit. Mi-a aparut in recomandari, dupa ce-am comentat la articolul cu poze din Londra. 😀
Tot ce pot sa zic este ca am ramas wow! Frumos, frumos, frumos! Paradis verde, mi-ar placea mult sa ajung si eu aici. Dar cum ai gasit cazare si cat costa o noapte in minunata casuta din lemn? Vreau detalii! 😀
Hehe, e mai vechi articolul, pe vremea aceea nu cred că ne „cunoșteam” (virtual). L-am găsit pe Booking, cred că din întâmplare. Îmi place să caut cabane și căsuțe ascunse de lume sau care au ceva mai special, chiar mi-am creat un wishlist în privința asta :))
Despre prețuri, ce să zic, sunt mult peste nivelul României din păcate 🙁 Cel mai bine ar fi să-i cauți pe Booking, probabil s-a mai schimbat de când am fost noi. Și la cazare se mai adaugă, probabil, și cina sau ce mai mănânci pe acolo. Pentru că ești la Honolulu în vârf de deal, și dacă nu mergi cu pachețel de acasă atunci alte opțiuni nu ai acolo în zonă.
Din câte mi-am dat seama ei sunt axați să atragă turiști străini, pe care sigur nu-i deranjează partea financiară. Dar, lăsând la o parte aspectul prețului, consider că este un loc ce merită vizitat. Eu merg pe principiul: în alte țări aș fi dispusă să plătesc acești bani? Probabil că da. Atunci, merită și România o extravaganță de genu, o dată la nu știu cât timp.
Am gasit acum pe Booking locatia. Gata, am salvat-o iar spre sfarsitul verii vreau sa ajungem si noi acolo. 😀