Tot mai des găsim, pe etichetele unor produse, specificația ”fără parabeni”. Însă ce înseamnă, de fapt, acest termen? Sunt parabenii cu adevărat periculoși, precum auzim zi de zi spunându-se? Astăzi dezbatem pe larg acest subiect și încercăm să aflăm care este adevărul.
În ultimii ani, tot mai multe companii producătoare de cosmetice au venit pe piață cu formule noi, inovatoare, care nu conțin parabeni. Acum le găsim pe toate rafturile magazinelor, și de multe ori le punem în coș gândindu-ne că specificația ”fără parabeni” este un plus, care confirmă calitatea produsului.
AȘADAR, CARE-I TREABA CU PARABENII?
Parabenii sunt conservanți chimici, folosiți în prepararea produselor cosmetice. Îi putem recunoaște, pe etichetă, după denumirile de: methylparaben, ethylparaben, propylparaben si butylparaben, isobutylparaben, isopropylparaben și benzylparaben.
Aceștia au rolul de a preveni răspândirea bacteriilor, prelungind valabilitatea produselor. Sunt ingrediente des întâlnite în diverse formule cosmetice, iar studiile arată că aproximativ 90% din produsele cosmetice de pe piață conțin parabeni.
Parabenii au devenit subiectul unor discuții controversate de-a lungul anilor. Deși nu există rezultate concrete, unii specialiști și cercetători consideră că aceștia ar putea fi responsabili de cauzarea cancerului de sân.
PARABENII ȘI CANCERUL – MIT SAU REALITATE?
Prin 2000 au apărut primele presupuneri, care nu au putut fi susținute cu dovezi clare. Un raport pe această temă, din 2002, arată că parabenii au proprietăți esterogene (slabe, ce-i drept, dar existente).
Esterogenul este un hormon feminin care determină celulele mamare să crească și să se divizeze. Expunerea organismului la esterogen e asociată cu un risc mai ridicat de apariție a cancerului.
Urmează apoi un alt studiu, în 2004, care punctează următoarele aspecte:
♦ Cercetătorii au studiat tumorile cancerului la sân, căutând prezența parabenilor. Însă nu știe nimeni să explice ”de ce” se află parabenii în această zonă a organismului. Iar studiul nu a arătat că parabenii cauzează sau contribuie la dezvoltarea cancerului, ci doar că există în aceste țesuturi.
♦ Esterogenii pot fi produși de organism într-o cantitate mai ridicată, în situații precum obezitate, de exemplu. În astfel de cazuri, ne putem gândi la un risc mai ridicat al apariției cancerului. Prin comparație, activitatea esterogenă a parabenilor este de sute, chiar de mii de ori mai slabă decât esterogenii produși de organism.
CUM RĂMÂNE CU PRODUSELE ”FĂRĂ PARABENI”?
Un lucru este cert: orice produs cosmetic are nevoie de conservanți, altfel dezvoltă bacterii sau viruși care l-ar face ineficient, poate chiar dăunător pentru organism. În lipsa parabenilor, se folosesc ingrediente naturale cu proprietăți similare (semințele de grapefruit, oregano, rozmarin, cimbru), sau conservanţi de tipul uleiurilor esenţiale, vitaminei E sau C. Însă acestea nu sunt la fel de eficiente în timp, iar produsele fără parabeni au, uneori, o perioadă mai scurtă de valabilitate.
Deși până la ora actuală nu a putut fi demonstrat efectul cancerigen al parabenilor, fenomenul ”fără parabeni” a luat amploare în rândul consumatorilor. Probabil pe ideea ”mai bine prevenim decât să tratăm”, precum spune vorba din popor. Iar producătorii nu fac altceva decât să profite din plin de eticheta aceasta magică, prin care atrag toate privirile.
Firește că orice consumator are libertatea deplină de a alege ce fel de produse folosește. Îmi doresc, însă, ca femeile (și nu numai) să nu cadă în capcana ”crede și nu cerceta”. Nu se aplică la cosmetice 🙂 . Chiar din contră, draga mea cititoare: cerceteză, studiază cât mai multe surse diferite și formeză-ți o opinie fără a te lăsa influențată de informații false. Pentru că, din păcate, etichetele pot fi înșelătoare.
Așa că spune-mi, dacă binevoiești, unde te situezi vis-a-vis de acest subiect și ce crezi despre toată frenezia creată în jurul parabenilor?
Câteva surse bibliografice: cancer.org, breastcancer.org, pasagera.ro
Comentarii recente