Într-o postare de pe Instagram v-am întrebat ce v-ar plăcea să citiți aici pe blog în luna decembrie. Iar câțiva dintre voi mi-ați spus că vă interesează un articol cu idei de cadouri deosebite față de ceea ce găsim în magazine sau în mall, așa că m-am pus pe treabă!
Ascult Pentatonix – Hallelujah, mă uit pe fereastră și mă tot minunez de zăpada de-afară. Mă simt inspirată, ancorată în realitatea momentului: a început numărătoarea inversă până la Crăciun. Și îmi pare rău că nu am scris mai devreme acest articol, dar îmi pare bine că nu mi-am ignorat impulsul de moment. Pentru că azi, dragii mei, vorbim despre natură, verdeață, viață.
Păi bine Ioana, fix acum când zăpada e-n toi te-ai gândit și tu că ți-e dor de verdeață? Cam da, și pun pariu că nu sunt singura. Oricât de frumoasă ar fi iarna, oricât mi-ar plăcea zăpada și faptul că se potrivește cu poveștile de Crăciun, nimic nu se compară cu un colț verde și cu sentimentul pe care mi-l dă natura, pădurea, verdeața. Așa că m-am tot gândit: cum oferim de Crăciun natura în dar?
Am găsit câteva idei speciale, diferite față de cadourile clasice cu care avem de-a face an de an. Articolul de astăzi poate nu e chiar pe placul tuturor sau nu se potrivește chiar la oriciune, dar se adresează acelora care vor să impresioneze. Celor ce caută un cadou deosebit și ieșit din comun.
Iar în plus, ideile de mai jos sunt realizate manual, cu truda unor oameni care au mici afaceri și pe care îi puteți susține prin faptul că alegeți să cumpărați de la ei și nu din marile magazile. Ce ziceți, le dăm o șansă?
„SÂMBURI DE IARNĂ” DE LA DANA ȘI ALEXANDRA
Pe Dana și Alexandra – fetele de la Sâmbure – le urmăresc pe Instagram și mă inspiră maxim munca și dedicarea lor. Dacă mă întrebați ce am înțeles până acum din toate pozele care mi-au apărut în feed, aș rezuma cam așa: ce fac ele este să aducă natura în casa omului.
Pornind de la un vis comun: acela de a aduce natura, verde și proaspătă, în cât mai multe case și spații, am adunat în acești doi ani experiență și o dragoste și un respect din ce în ce mai mari pentru plante, natură, pentru Mama-Pământ. Știm cât de mult au nevoie oamenii să se reconecteze cu pădurea, cu plantele, cu pământul. De aceea, am început sa plămădim Sâmburi - kokedama, terarii și tot felul de proiecte cu plante vii și plante stabilizate, am început să învățăm oamenii nu numai să aibă grijă de plante, să le iubeasca mai mult, ci și să aprecieze unicitatea și darurile fiecăreia. Dana și Alexandra
Brandul Sâmbure a prins viață acum doi ani, iar de atunci fetele experimentează tot felul de creații unice, fiecare cu o poveste în spate. „Sâmburii” lor și-au croit drum spre case, birouri, magazine, ceainării și cafenele. Iar printre cele mai interesante creații ale lor se numără cele realizate prin kokedama. Este vorba despre o tehnică japoneză foarte veche de design floral ce cuprinde un bulgăre de pământ și mușchi și are în centru o plantă vie. Adică așa arată un kokedama:
Am întrebat cum se pot cumpăra „Sâmburii”. Fetele mi-au spus că lucrează în general pe comandă, dar cu ocazia sărbătorilor au mic stoc disponibil, sezonier, pe care îl puteți vedea și urmări oricând pe pagina lor de Facebook. Iată câteva idei de cadouri, marca Sâmbure:
◊ Terarii Christmas Edition (132 lei) și grădini din sticlă (terarii de dimensiuni mari – de la 250 lei)
◊ Tablouri cu licheni stabilizați, pe scoarță de mesteacăn – 187 lei
◊ Kokedama cu brăduț (110 lei) sau cu plante mereu verzi (prețul variază între 120 și 150 de lei, în funcție de planta ce viețuiește Sâmburele)
ARANJAMENTE CU LICHENI STABILIZAȚI DE LA VERDE CONCEPT
Din întâmplare am văzut câteva imagini pe Facebook și în secunda următoare m-am gândit „omg, trebuie să vă spun și vouă despre aceste creații”. Astfel am cunoscut-o pe Emanuela, femeia din spatele brandului Verde Concept, iar după câteva discuții în care mi-a explicat cum lucrează și ce face ea acolo mă simt deja expertă în licheni 😀
Emanuela are o poveste de viață de-a dreptul impresionantă, despre care poate voi avea ocazia să vă zic altă dată. Pe scurt, ea a locuit 13 ani în Sicilia, unde și-a întemeiat o familie și unde a venit pe lume primul său copil. După ani la rând petrecuți departe de casă, dorul și dragostea de România au făcut-o să lase totul și să vină acasă, împreună cu soțul italian și băiatul lor. Nu le-a fost ușor, au încercat în mai multe rânduri și până la urmă au reușit. Iar pasiunea pentru creațiile handmade a venit cu câțiva ani în urmă, după cum mi-a povestit:
Într-o zi, fiul meu Raul mi-a cerut să îi cumpăr un peisaj pentru colecția de animale sălbatice, peisaj care costa foarte mult și răsfățat cum e nu prea pricepea ca fără o ocazie specială nu se pot cumpara cadouri de milioane (aici mai am de lucrat, va trebui sa priceapă valoarea banilor). Atunci i-am spus: uite Raul, nu garantez că va ieși la fel de frumos, dar voi incerca să ți-l fac eu. Privirea lui s-a luminat numai la gândul că eu i-aș face așa ceva! I-am făcut un lac din lut, apoi au urmat o cascadă, un părculeț în miniatură (parcul din zona Bucovina), un vulcan (vulcanul Etna din Sicilia) din polistiren. Apoi am văzut un tablou de licheni verzi și de acolo a pornit totul! Am descoperit plăcerea de a realiza peisaje în 3d, tablouri și decorațiuni din licheni, de a călători cu gândul, cu sufletul și atunci am știut și am simțit că asta vreau și asta îmi doresc să fac! Emanuela Ardelean
Habar nu aveam ce înseamnă licheni stabilizați, dar am aflat că e vorba de un proces prin care plantele sunt recoltate și tratate cu anumite substanțe. Astfel se păstrează textura și aspectul natural al lichenilor timp de 10-15 ani, fără ca planta să aibă nevoie de întreținere, udare sau lumină. Dar hai să trecem la practică și să vedem câteva idei de cadouri create de Emanuela (o găsiți pe Facebook pentru mai multe detalii):
◊ Peisaje de iarnă în miniatură, realizate cu tehnici 3d. Fiecare peisaj este unicat, iar prețurile pornesc de la 50 lei (cel din imagine costă 120 lei).
◊ Decorațiuni clasice pe lemn, pe platouri sau în boluri din sticlă, cu licheni și elemente din natură într-o varietate de culori ce caracterizează sărbătorile de iarnă. Prețuri variate, pentru toate buzunarele, de la 30 până la 200 lei (cu mențiunea că cele peste 100 lei sunt platourile mari, cu diametrul de peste 40cm).
◊ Tablouri personalizate și pereți decorativi din licheni stabilizați, la comandă, pe orice dimensiune (prețuri începând de la 150 lei).
***
Am ajuns la final cu propunerile și vreau să-mi spuneți cum vi se par aceste aranjamente. Scriind rândurile de mai sus mi-am amintit de un citat de-a lui Gary Snyder: „Natura nu este un loc pe care să-l vizitezi. Este acasă”. Fix ce căutăm cu toții de Crăciun, nu? Sentimentul de „acasă”.
Voi ce cadouri speciale, deosebite sau ieșite din comun ați oferit/primit de Căciun?
Comentarii recente