“Stai să-mi verific agenda” poate nu e întotdeauna un răspuns evaziv. Sau despre cum – în opinia mea – pixul și foaia rămân cele mai grozave modalități de organizare a timpului, chiar și în secolul 21.
Să vă spun sincer, nu am început anul cu dreptul în ceea ce privește productivitatea și organizarea. După o vacanță de două săptămâni (plină de sarmale, cozonaci și tolănit pe canapea până la cele mai întunecate ceasuri ale nopții), acum mi-e greu să revin la programul de dinaintea sărbătorilor.
Seara nu reușesc să adorm la o oră decentă, iar dimineața mi-e greu să mă ridic și simt că n-am dormit suficient. În timpul zilei mi-e somn întruna, casc din clipă-n clipă și fac exces de cafea, în speranța unor zile mai bune. Trezitul la 6am e un vis frumos, la care mă gândesc cu drag și sper să nu rămână doar o amintire a anului 2018.
Acestea fiind spuse, vă dați și voi seama că momentan organizarea mea e total haotică. Acu, să nu credeți c-am venit aici, în fața voastră, să-mi plâng de milă. Departe de mine acest gând. Există probleme cu adevărat importante comparat cu faptul că nu mă pot eu trezi dimineața, să știți. Nu mă plâng, ci vreau să subliniez ideea că poate fi puțin mai greu, după sărbători, să ne revenim la programul obișnuit.
Unii specialiști susțin că avem nevoie de minimum 21 de zile pentru a ne forma un nou obicei. Iar eu mai am puțin și ajung să îmi formez acest obicei prost, pe care aș vrea să-l evit. Așa că – în speranța că voi reuși să trec mai ușor peste zilele astea cețoase și nedefinite – am încercat să fac un prim pas ca să-mi ies din amorțeală: mi-am pregătit agenda pentru anul 2019.
5 motive să adopți o agendă pentru organizare
Dacă ești ca mine și îți place să scrii totul pe hârtie, este posibil să ai deja o agendă la îndemână. Dar dacă mai stai pe gânduri, atunci iată câteva motive pentru care să iei în considerare adoptarea unei agende:
- te ajută să-ți faci ordine în minte și în viață
- centralizezi toate informațiile într-un singur loc: idei, planuri, liste, evenimente, etc.
- nu mai ai nevoie de tool-uri digitale precum Calendar, Notes sau Google Keep
- stimulează productivitatea – de îndată ce scrii totul pe hârtie, ai o viziune mult mai clară despre sarcinile ce urmează să fie îndeplinite
- păstrezi o evidență a modului în care ți-ai petrecut timpul (e frumos să răsfoiești agenda, la final de an, și să-ți amintești momentele, întâlnirile, vacanțele sau alte mici întâmplări de peste an).
(pentru mai multe detalii pe tema de ce ai nevoie de un bullet journal recomand 2 minute de lectură aici, într-un articolul publicat de revista Acuity).
Bullet journal: ce este și cum se folosește?
Agendele de tip bullet journal au crescut în popularitate în ultimii ani, în mare parte datorită faptului că lasă loc pentru creativitate și fiecare o poate „accesoriza” așa cum își dorește. Practic, bullet journal este o agendă nedatată și punctată discret, astfel încât să-ți fie ușor să o liniezi și să delimitezi spațiul după bunul plac.
Acum, ceea ce vedeți mai jos nu e o agendă bullet journal originală – din punctul meu de vedere orice agendă nedatată sau caiet pe care-l aveți la dispoziție poate servi acestui scop. Eu am încercat agende și cu linii și neliniate, dar mi-am dat seama că cel mai bine mă descurc pe un caiet cu pătrățele. Cel pe care-l folosesc are format A5, 80 de file și copertă cartonată, cu ilustrații vesele.
Cum mi-am organizat agenda?
Veți vedea că la design sunt praf, cu P mare. Nu mă pricep să desenez, să înfrumusețez – atâta doar că am un scris acceptabil, poate chiar plăcut, ce nu deranjează la vedere. Zic asta ca să știți că nu e nevoie de skill-uri deosebite pentru a crea un bullet journal, ci ideea principală este să fie funcțional.
Primele pagini sunt dedicate anului care s-a încheiat. Goodbye 2018 este o rubrică în care notez câteva idei reprezentative: descrierea anului într-o singură frază, 3 schimbări cu care m-am confruntat, 3 realizări, lecții învățate, amintiri preferate, aptitudini pe care le-am învățat și statistici ale blogului.
Apoi urmează rubrica Hello 2019, unde am încercat să desenez o casă (care desigur, nu mi-a ieșit) – pentru că acesta e focusul în 2019, să ne mutăm la casa noastră. Urmează o perioadă de căutat materiale și mobilă, de amenajat și decorat, astfel că mantra pe care am ales-o pentru acest an este: creativitate și schimbare. Iar pe pagina stângă am lăsat loc să-mi notez toate țelurile de anul ăsta (new year’s resolutions, dacă vreți).
Dacă întoarcem pagina, ne trezim față-n față cu un calendar al anului, pe care l-am numit „2019 overview”. Mi-am dorit să am un loc unde să văd cum arată fiecare lună. După care am lăsat 12 pagini libere pentru rubrica „Best of”, pe care le voi completa de-a lungul anului, la sfârșitul fiecărei luni. V-am obișnuit deja cu acest obicei și am de gând să-l păstrez și în 2019.
Mi-am lăsat spațiu și pentru câteva liste: cărți citite, locuri vizitate, wishlist cu locuri din România (unde îmi doresc să ajung). Tot la fel, le voi completa pe parcursul anului, de fiecare dată când am ceva de adăugat.
Organizarea lunară am concentrat-o pe două pagini. În stânga mi-am notat un overview al lunii în curs (calendar, zile de naștere, upcoming events și goals), iar în dreapta am desenat un habits tracker. Mi-am ales câteva obiceiuri care-mi aduc bucurie și vreau să le fac mai des și pentru fiecare obicei am creat 31 de căsuțe (corespunzătoare numărului de zile din lună). Am notat obiceiuri precum sport, scris, citit și postat pe Instagram. Iar în fiecare zi când practic unul dintre aceste obiceiuri, hașurez căsuța corespunzătoare datei în care mă aflu.
Organizarea săptămânală e simplă de tot. Pe două pagini am trasat căsuțe pentru fiecare zi a săptămânii. Aici notez sarcini pe care le am de îndeplinit sau momente cheie ale zilei, depinde de caz. În dreapta mi-a rămas loc liber pentru notițe suplimentare, dar am observat că nu prea îl folosesc. Poate voi lipi niște stickere sau ilustrații simpatice, mai vedem.
Organizarea pe blog: postări, social media, etc.
Am ales ca tot ceea ce ține de blog (idei, mod de lucru, planificări) să documentez separat față de agenda zilnică. Pentru că mi-e mai ușor, atunci când lucrez la blog, să mă axez doar pe sarcinile care țin de acest aspect. Așa că, de îndată ce mi-am pus la punct agenda, un alt pas de la „haotic” la „organizat” a fost să-mi printez plannerul BlogLog pentru creatoare, pe care-l voi folosi cu drag și spor în următoarea perioadă.
Despre comunitatea Creatoare v-am mai povestit în noiembrie 2018, atunci când am participat la InstaChallenge-ul #provocarecreatoare1. Iar Iulia Ghevrea este persoana „din culise”, dacă vreți, care face ca toate acestea să se întâmple. Oare cum să-i spun? Femeie, mamă, antreprenoare, artistă, și între noi fie vorba – cred că ascunde pe undeva o baghetă magică pe care când o scoate, minuni lasă în urma ei! 😀
Ei bine, ce nu știți (încă) este că Iulia a dat formă blogului meu și l-a îmbrăcat în straie de sărbătoare: ea a creat logo-ul Pagina Parfumată precum și identitatea brandului, paleta de culori și tot conceptul ce ține de partea vizuală a blogului. Colaborăm de mai bine de un an și mereu mă surprinde cu o creație nouă, o idee genială sau o vorbă de încurajare, fix atunci când am mai mare nevoie.
BlogLog este un planner în format digital, ready-to-print, ce vine în ajutorul bloggerilor și creatorilor de conținut. Pe scurt, Iulia a gândit acest material astfel încât să te ajute să-ți creezi o strategie de dezvoltare, să scrii articole mai bune și mai ușor accesibile cititorilor. Conține o secțiune în care să-ți notezi idei de conținut, precum și planificator săptămânal, dar și zilnic. Partea faină este că nu se termină niciodată, pentru că atunci când umplu toate foile e super ușor să mai printez câteva file pe care să le atașez planner-ului.
Cum am de gând să îl folosesc, în mod practic: cam o dată pe lună fac o sesiune de brainstorming și-mi notez câteva idei de articole ce consider că merită să fie abordate în următoarea perioadă. Apoi, aleg săptămânal câte două pe care urmează să le scriu și să le public. Stabilesc un deadline pentru fiecare și îmi împart task-uri zilnice care trebuie realizate astfel încât, la sfârșitul săptămânii, să fie ambele articole publicate (și promovate pe rețelele de socializare).
Hai că parcă nu-i așa de greu, da? Și ce îmi place mult de tot este că printre filele planner-ului există și un checklist cu toate „chestiile” care trebuie bifate înainte de-a publica un articol. Așa că de fiecare dată o să verific lista, pentru a mă asigura că n-am uitat nimic.
Materialul BlogLog este disponibil aici, iar serviciile de digital marketing oferite de Iulia pot fi consultate aici.
Cam așa arată planurile mele de organizare pentru următoarea perioadă. Am impresia că toate aceste mici detalii mă vor ajuta să-mi concretizez ideile și să duc la bun sfârșit sarcinile pe care mi le propun. De acum încolo, când cineva îmi spune „stai să-mi verific agenda” nu o să mai iau răspunsul ca pe o respingere. Pe bune, poate omul chiar are o agendă!
Voi ce modalități de organizare preferați: digital sau clasic, pe hârtie? Aveți o agendă personală, planner sau bullet journal la care să apelați pentru a nota tot ce vă trece prin minte?
5 Comments
Eu nu am agenda, nu am mai folosit una de foooarte mult timp. Imi place sa scriu/mazgalesc, imi plac pixurile si agendele colorate, dar din pacate, nu prea am unde sa le folosesc. Nu obisnuiesc sa fac planuri pe termen lung, gen anul asta vreau sa fac asta si asta …. sau imi doresc sa-mi cumpar X produs. 😀
Cu trezirea de dimineata si eu am inca probleme, mereu am avut. ma simt totusi norocoasa pentru ca nu trebuie sa plec de acasa.
Fain arTICOL, Multumesc! DAR NU REUSESC SA ACCESEZ MATERIALUL bloglog, LINKUL MA DUCE NICAIERI 🙂 mI-AR PLACEA MULT SA VAD EXACT DESPRE CE E VORBA.
nu stiu de ce apar asa literele din comentariul meu, teoretic nu aveam capslock. Imi cer scuze! 🙁
Cristiana, mulțumesc de apreciere! Am observat și la mine că trebuie să fiu logată pe Facebook ca să funcționeze. Dacă tot nu merge, încearcă să cauți pagina „Digital Marketing Artisans”, și-l găsești la secțiunea „Shop”.
Am reusit, Multumesc foarte mult!