Matera este un loc spectaculos, în fața căruia nu ai cum să rămâi indiferent. „Orașul de piatră” îți lasă impresia că te-ai transportat în timp cu cel puțin câteva milenii, într-o peisaj demn de Game of Thrones.
Imaginează-ți un girls trip de 5 zile, cu 5 fete cutreierând orașele Italiei în lung și-n lat. Ei bine, într-una din zile grupul nostru a ajuns la Matera, iar experiența merită împărtășită. Punctul de pornire a fost din Bari, căci acolo ne-am cazat pe toată durata șederii.
Călătoria noastră a avut loc la final de 2019, an în care Matera a fost unul dintre orașele desemnate cu titlul de Capitala Europeană a Culturii. Într-un weekend obișnuit de noiembrie l-am găsit destul de liniștit: nu ducea lipsă de turiști, dar nu mi s-a părut din cale-afară de aglomerat.
Cum ajungi din Bari în Matera?
Dacă ai de gând să închiriezi o mașină pe durata șederii tale, atunci lucrurile sunt simple. Însă când dorești să călătorești cu mijloacele de transport în comun, situația poate să devină ceva mai complicată.
Noi nu am închiriat mașină, așa că am optat pentru a 2-a variantă. La un search pe Google rezultatele erau destul de vagi, așa că primul nostru impuls a fost să căutăm un tren. În majoritatea zonelor din Italia este foarte bine pus la punct transportul feroviar. Însă compania publică de căi ferate (TrenItalia) nu oferă o rută directă Bari-Matera.
Așa că am continuat să căutăm și am aflat câteva oferte de autobuz, însă orele de plecare/întoarcere nu se potriveau cu programul nostru. Până la urmă am ajuns să întrebăm cunoștințe și prieteni care au călătorit în zonă, iar astfel am găsit soluția:
Există cursă directă BARI CENTRALE-MATERA CENTRALE cu trenul, însă ruta este operată de o companie privată numită Ferrovie Appulo Lucane (FAL). Trenurile pleacă dintr-o altă gară, mai mică și puțin ascunsă vederii. Sau cel puțin noi n-am găsit-o din prima și ne-am învârtit prin zonă.
Cum o găsești? Practic, în momentul în care părăsești gara mare, ajungi în stația de autobuze. Ai gara în spate, orașul în față și te orientezi spre partea stângă a pieței, unde chiar la colț cu prima intersecție vei găsi intrarea în gara FAL.
Bilete am cumpărat de la ghișeu (5 euro/direcție de mers), iar programul trenurilor poate fi consultat pe ferrovieappulolucane.it. Un mic sfat, dacă intri la ei pe site: rămâi la italiană și nu încerca să optezi pentru versiunea în engleză, deoarece există ceva erori și nu se afișează corect informațiile.
Ce trebuie să știi înainte de-a vizita Matera?
⇒ Înainte de a-ți planifica plecarea, ia în calcul faptul că vei avea nevoie de o zi întreagă dedicată acestei locații. Călătoria cu trenul din Bari durează aproape două ore, plus câteva ore de explorat, plus drumul înapoi și e gata ziua.
⇒ Matera este un oraș realizat în întregime din piatră, având clădiri construite una într-alta. Acestea arată ca niște case sculptate în stâncă și poartă denumirea de „sassi”.
⇒ Matera datează din paleolitic (mileniul 10 î.Hr. conform Wikipedia), fiind unul dintre cele mai vechi orașe locuite continuu de-a lungul istoriei. În decursul anilor, așezările s-au mărit considerabil și oamenii au săpat tot mai adânc în stânci, din nevoia de a-și extinde locuințele.
⇒ Deși poate pare greu de crezut, Matera a fost văzută mult timp de-a lungul istoriei drept un teritoriu rușinos al Italiei. O zonă izolată și uitată de lume, unde oamenii trăiau într-o sărăcie sumbră, nu aveau acces la apă sau electricitate. Abia prin anii 1950 au început să se schimbe lucrurile, când toți locuitorii au fost scoși din Matera și relocați printr-un program guvernamental.
⇒ În urma evacuării orașul a rămas complet gol și nelocuit, dar numai pentru o vreme. În 1993, casele „sassi” au fost numite patrimoniu UNESCO și au început să fie restaurate, iar în prezent sunt din nou locuite de italieni. Există chiar unități de cazare în zonă, iar ideea de-a sta într-un hotel „sassi” este una dintre cele mai râvnite experiențe ale Europei (cu prețuri pe măsură, desigur). În Matera poți găsi cafenele, baruri, restaurante, chiar și cluburi construite în piatră.
⇒ Matera a fost deseori folosită ca locație de filme, servind ca decor pentru Ierusalimul antic. Plimbându-mă printre casele din piatră, puteam să-mi imaginez chiar și niște dragoni zburând pe acolo :))
Ce vizitezi în Matera?
⇒ Orașul vechi se vizitează la pas, așa că pregătește-te adecvat pentru mai multe ore de mers pe jos. Cum am procedat noi: de la gară am luat-o spre centrul vechi, iar prima oprire a fost la Centrul de informații turistice. Acolo am primit o hartă cu principalele obiective și câteva detalii referitoare la zonă.
⇒ Cetatea Materei este dispusă în formă de cerc, fiind presărată cu străduțe și trepte de piatră ce te duc de la un nivel la altul. Indiferent de unde ai porni, poți să faci un tur complet al orașului vechi și la final ajungi tot la locul de start.
⇒ De-a lungul plimbării tale vei vedea case, biserici și muzee construite din piatră. În unele intrarea este gratuită, pentru altele se plătește. Noi nu am intrat în toate, ne-am ales ceea ce ni se părea interesant de vizitat.
⇒ Dealurile din jurul Materei oferă o priveliște deosebită asupra orașului, cu grote și peșteri ce pot fi vizitate. Din păcate nu ne-a ajuns timpul să mergem acolo, dar am optat pentru un autobuz ce ne-a dus la Belvedere di Murgia Timone, unde am avut parte de un peisaj superb la Materei pe timp de noapte. Singurul neajuns a fost faptul că am luat ultimul autobuz, iar toată experiența nu a durat mai mult de 5 minute pentru că se întorcea înapoi spre oraș. Motiv pentru care nu prea am apucat să facem fotografii (plus că a fost extrem de aglomerat).
⇒ Poți lua prânzul/cina în zonă? Cu siguranță! Există restaurante, pizzerii, terase și gelaterii peste tot, atât în orașul vechi cât și în zona nouă a Materei.
Închei prin a meționa că mi-a făcut mare plăcere să vizitez Matera și este o locație pe care o recomand cu drag pasionaților de călătorii. Ce zici, merită să treci orașul pe lista viitoarelor destinații?
1 Comment
Cred ca am gasit destinatia pentru urmatoarea mea vacanta 🙂