Nu m-am născut cu părul creț, nici nu l-am avut de mică. A venit deodată cu adolescența, iar cu timpul am fost nevoită să-l accept și să învăț să-l îngrijesc corespunzător. În ultimii 10 ani am alcătuit câteva reguli de bază, am testat o groază de produse, am sperat să găsesc „ceva” care să-mi așeze buclele exact așa cum mi le doresc: perfecte.
Până la 14-15 ani am avut părul lung, drept și lucios. Nimeni nu s-ar fi gândit că va ajunge creț vreodată, altfel decât prin „artificii” la coafor. Într-o bună zi a început să se onduleze câte o șuviță, tot pe rând. L-am întins cu placa, până spre terminarea liceului. Aproape de vârsta majoratului a fost momentul când am lăsat buclele să se formeze și am început să-mi accept părul așa cum era el: ondulat, cu mari ambiții de-a veni creț.
Îngrijirea părului creț nu e lucru ușor, trebuie să recunosc. Sunt femei care decid să-l întindă mereu, și nu le judec. Crețolinii sunt rebeli, încăpățânați și au propria lor personalitate. Astăzi buclele stau perfect, mâine te trezești de dimineață și-ți vine să țipi când te vezi în oglindă. Dacă ai părul creț sau ondulat știi despre ce vorbesc, iar articolul acesta este menit să-ți ușureze munca. Toate ideile, trucurile, sugestiile care la mine funcționează sunt trecute mai jos, plus produsele pe care le folosesc cu succes de ani întregi. Așa că, te previn, ai de citit. Relazează-te, ia-ți o cafea și hai să ne apucăm de treabă!
REGULI DE BAZĂ PENTRU ÎNGRIJIREA PĂRULUI CREȚ
Regula 1: Părul creț sau ondulat nu se piaptănă
M-am luptat multă vreme cu prejudecata că un păr pieptănat este un păr îngrijit. Oamenii din jurul meu nici în ziua de astăzi nu pot să conceapă ideea de a nu te pieptăna zilnic. Însă până la urmă, m-am convins că piaptănul este unul dintre cei mai mari dușmani ai părului creț. Să vă explic de ce:
- prin periere, separăm șuvițele care formează bucle și părul capătă mult volum, iar aspectul final nu mai e creț, ci doar foarte… umflat!
- părul creț tinde să se încâlcească mult mai repede, iar prin pieptănare nu facem decât să-l agresăm, să-l rupem și să-l deteriorăm.
Funny fact: de fiecare dată când suntem plecați în vacanță, partenerul mă întreabă: Avem un pieptene în bagaj? Iar răspunsul meu e mereu negativ. Pur și simplu uit să-l iau de acasă, pentru că nu mi-e necesar.
Regula 2: Spălare = descâlcire
De curiozitate, la un moment dar am căutat prin online să văd cât de des trebuie spălat părul? Nu am găsit o regulă scrisă, iar concluzia la care am ajuns este „depinde”. Depinde cât de gros sau de subțire e firul, dacă se îngrașă repede, etc. Unii îl spală zilnic, alții la 2-3-4 zile.
De când am părul creț, am observat că trebuie spălat ceva mai des: cam tot la două zile, maximum trei. Părul se încâlcește, ca urmare a renunțării la periere. Logic, nu? Așa că spălarea este singurul mod prin care reușim să descurcăm firele rebele. Iată ce vom proceda: după clătirea șamponului aplicăm un balsam hrănitor sau o mască (vin și sugestiile, ceva mai jos). Lăsăm produsul să acționeze câteva minute, iar apoi începem să descâlcim firele ușor, cu degetele. Repetăm acest proces până reușim să trecem mâna prin păr de la rădăcină la vârf, fără niciun obstacol. Fără pieptene, fără perie, doar cu degetele.
Regula 3. Placa și vopseaua de păr afectează buclele
Îmi întind foarte rar părul, poate de 2-3 ori pe an. Tocmai de aceea, când am primit o placă de păr am dat-o cadou, căci știam că nu o voi folosi. Însă de fiecare dată când îl întind, părul meu are nevoie de câteva zile ca să-și revină la forma normală. După spălare, buclele nu se mai formează la fel de puternic. Abia cam a 2-a oară când îl spăl începe să-și revină.
La fel și cu vopsitul: am întrebat încoace și încolo dacă vopseaua de păr afectează buclele și modul în care se așază crețolinii. Majoritatea mi-au răspuns că nu, dar pe parcurs m-am lămurit singură. În timp, se simte diferența! Mă vopsesc de aproape 5 ani pentru că, Dumnezeu să mă ierte, sunt nebună după culoarea asta (roșcat arămiu)! Nu concep să mă uit în oglindă și să-mi văd părul în altă culoare. Dar sunt conștientă că obsesia mea afectează podoaba capilară. Părul meu nu mai are aceeași textură, iar dacă mă uit la fotografiile de când aveam 20 de ani, pot observa cu ușurință o diferență.
Nu vreau să-ți sugerez să nu te vopsești sau să nu-l întinzi, doar fii conștientă că toate acestea îți pot afecta firul de păr. Gândește-te bine, merită efortul?
PRODUSE DE ÎNGRIJIRE ȘI COAFARE A PĂRULUI CREȚ
Gel de păr: Kallos sau Oriflame
Aceste două geluri pentru aranjare îmi sunt nelipsite: cel de la Oriflame fixează excelent şi conferă buclelor un aspect deosebit, dar nu-l folosesc regulat pentru că întăreşte firul şi lasă senzația de "sârmă".
Apoi mai este gelul de la Kallos, care mi se pare senzațional și la un preț foarte bun. E blând, lasă părul moale, dar strânge firele în şuvițe şi formează buclele frumos, fără să rămână răsfirate.
Lotus Natural Plant by biolog Adriana Goleanu
Despre aceast brand cunosc puține informații, însă știu că este o firmă româneasacă de cosmetice. Mi-au fost recomandate atât șamponul cât și balsamul și în continuare le folosesc cu mare drag și spor. Se găsesc în Kaufland sau Cora, la prețuri modice de aprox. 6-7 lei.
Spray cu sare de mare de la Balea
Când vrei să obții niște bucle cu aspect lejer, ca după o zi petrecută la mare, aceasta este secretul! Am terminat un flacon vara asta, iar prețul e imbatabil (se găsește în magazinele DM).
Gama Masterline Professional
Folosesc de mai bine de un an atât gama pentru păr creț, cât și restul produselor. Balsamurile sunt atât de hidratante!
Gama Marc Anthony
Am folosit până acum spray-ul pentru bucle și crema de modelare, ambele sunt niște produse must-have ale posesoarelor de cârlionți. Se găseau pe Elefant până de curând și tare sper să revină în stoc!
Gama Bonté PERFECT CURLS
Sunt produse pe care le-am descoperit în Spania, nu cred că se găsesc la noi. Însă cum fiecare dintre noi avem un văr, un prieten, o cunoștință plecată în Spania, poate găsiți pe cineva să vă aducă asemenea produse. Mai ales că au prețuri foarte bune (1-2-3 euro), iar gama este variată, de la șampon/balsam la creme de bucle, spumă, spray de bucle, etc.
Când folosim fiecare produs și în ce ordine?
Nu-ți face griji, nu trebuie să folosești toate produsele pe care le-am menționat mai devreme! Pe lângă șampon și balsam/mască, ar fi ideal să mai ai în baie:
- o cremă de păr sau balsam leave-in care să-l aplici imediat după ce îți scoți prosopul de pe cap
- un gel sau o spumă de păr pe care să-l aplici după cremă – acest pas e opțional, în funcție de aspectul final pe care îl dorești. Spre exemplu, am observat că atunci când folosesc des spuma îmi cade mai tare părul, așa că încerc să nu o aplic la fiecare spălare.
- un spray pentru bucle – îl vei pulveriza când părul este aproape uscat sau între două spălări, pentru a revigora aspectul buclelor.
EMBRACE YOUR CURLS!
Iubesc buclele și părul creț, mă fascinează cârlionții și nu pot să nu întorc capul pe stradă de fiecare dată când îmi ies în cale. Părul creț ne dă un aspect tineresc, hazliu, rebel, copilăros, pe care l-am adoptat atât de bine și de care nu vreau să mă feresc. Suntem cine suntem, iar dacă aș renunța la bucle n-aș mai fi eu.
Ai părul creț sau ondulat? Ohh, atunci avem ce povesti! Spune-mi în comentarii care sunt trucurile tale de îngrijire a părului creț, ce produse folosești sau orice are legătură cu acest subiect.
Cunoști pe cineva apropiat care are s-ar bucura să citească acest articol? Nu-l ține doar pentru tine, dă-l mai departe!
Pagina Parfumată – doza de inspirație zilnică: Facebook • Instagram • Pinterest
8 Comments
Mai rar auzi asa ceva, sa i se intample cuiva sa se trezeasca cu parul cret dupa 14-15 ani. 😀 Mi se pare foarte greu sa intretii patul cret, imi imaginez cat de mult iti ia sa-l speli, sa-l ingrijesti si sa-l indrepti – asta in cazul iti mai doresti sa-ti schimbi din cand in cand look-ul. Eu il am ondulat, dar nu-mi place, pentru ca nu e nici drept, nici cret, ci undeva intre, asa ca il indrept cu placa dupa fiecare spalare. Ma rog, de la un timp am inceput sa ma mai temperez si sa nu-l mai agresez atat de tare, desi recunosc ca mi-e greu sa ma abtin. 😀
Imi place culoarea parului tau. Si eu iubesc roscatul. <3
Mulțumesc Amy! Într-adevăr poate fi costisitor, durează ceva spălatul și mai ales acum că a mai crescut, crede-mă că sunt zile în care mi-e groază 😀
Dar în final și la urma urmei îmi place și n-am ales calea ușoară (să-l întind) pentru că nu mă reprezintă.
Iubesc la nebunie parul cret! Pur si simplu imi reprezinta personalitatea. M-ai cunoscut cu parul cret, te-am cunoscut ca o eleva cu o mare personalitate, dar fara carlionti. Ma bucur ca-i porti si tu cu placere!!! Te felicit pentru ceea ce esti.
Ce n-as da sa am si eu parul cret!
Ulalala, n-am zis eu bine ca ai toamna-n par!? 🙂
Stii cum imi zice sotul? „Oitza”, si cred ca iti dai seama de ce. :)) Pentru ca sunt creata, doar ca eu sunt din nastere, si culmea, imi intind parul mai mereu. :)) Sunt rare momentele cand mi-l las cret, poate si pentru ca mi-l aranjez mai greu…
Nu ştiam că eşti creață, aşa că bun venit în clubul oițelor ❤
Am distribuit articolul tau pe Facebook deoarece mi se pare util. Problema mea cea mai mare cu parul cret este atunci cand este umiditate afara, imi aduce aminte de „Monica” din serialul Friends 🙂
Oh daaa, din păcate nu prea avem ce face în privința umidității. Mulțumesc pentru distribuire, apreciez tare de tot.