Este bine cunoscut faptul că grupurile de Facebook au crescut în popularitate în ultimii ani. De acolo aflăm ce se vinde și ce se cumpără, cum se circulă prin oraș sau ce gafe s-au mai făcut pe scena politică a României. Diete, donații, parenting, machiaje, handmade, acțiuni caritabile – pentru toate există grupuri de Facebook.
Mie îmi plac, vă spun drept, le consider diverse și utile. Sigur, există și acele grupuri unde aterizăm din greșeală și n-avem nimic de-a face cu subiectul care se discută, dar până la urmă depinde tot de noi să filtrăm informația irelevantă. E ca atunci când ajungi la o petrecere unde nu te simți confortabil: tu decizi dacă rămâi (de dragul prietenilor, gazdelor, etc.) sau pleci de-acolo și găsești o modalitate mai plăcută de-a petrece timpul. Cam așa mi se par lucrurile și pe Facebook, de cele mai multe ori.
Singura problemă cu aceste comunități online este că nu vin cu un manual de instucțiuni general valabile, pe care să le aplicăm cu toții. Am văzut de-a lungul anilor discuții inutile, confuzii ori situații neplăcute ce pot fi evitate și cred că nu își au locul într-un astfel de mediu. Așa că am notat, în cele ce urmează, câteva idei de bun simț pe care le consider de luat în seamă atunci când facem parte dintr-un grup de Facebook.
+ Aruncă un ochi peste regulamentul grupului
Majoritatea au la descriere un set de reguli pe care fiecare membru este îndemnat să le respecte. De exemplu, sunt grupuri de Facebook ce nu acceptă autopromovare. Asta înseamnă că nu este indicat să pui link-uri spre afacerea ta, spre pagina pe care o gestionezi sau altceva prin care să-ți promovezi propriile interese. Alteori vorbim despre reguli de bun simț, cum ar fi să nu adresezi vorbe jignitoare celorlalți membri.
Oricum, ce vreau să zic poate părea banal, dar e cea mai simplă chestie pe care o poți face pentru buna funcționare a grupului: aruncă o privire peste regulament ca să-ți faci o idee despre ce e vorba, ce se cuvine și ce nu – mai ales dacă intenționezi să activezi în grup, prin postări/comentarii.
+ Înainte să postezi, întotdeauna dă un search
Închipuie-ți că faci parte dintr-un grup de slăbit. Așa, de dragul discuției, nu că ar avea careva dintre noi nevoie să slăbească 🙂 . Bun, să zicem că ești la dietă și nu mai știi ce să mănânci la micul dejun, te-ai cam săturat de același meniu. Îți vine să scrii pe grup, să ceri câteva sugestii celorlalți membri, nu-i așa? Perfect normal, doar de-aia a fost creat acel grup de suport, pentru oameni care au nevoie de ajutor.
Dar gândește-te puțin, poate au mai fost zeci sau sute de persoane înaintea ta, în același bucluc. Crezi că ești unica ființă care n-a știut ce să-și prepare la micul dejun? Poate grupul e înțesat de informații, link-uri, fișiere cu rețete care abia așteaptă să fie descoperite. Poate nici nu e nevoie să întrebi, ci doar să cauți. Iar în plus, pune-te puțin și în pielea celorlalți membri. Singur, majoritatea sunt deschiși și săritori să-și ajute semenii, dar oamenii devin sătui să răspundă zilnic la aceleași întrebări.
Ce poți să faci în astfel de cazuri: înainte să postezi, fă o căutare în grup după cuvinte cheie (în cazul nostru „mic dejun”) și aruncă o privire peste istoricul discuțiilor. Poate găsești acolo toate răspunsurile și nici nu mai simți nevoia să postezi.
Cum faci search: înainte de toate, deschizi pagina principală a grupului. Dacă ești de pe mobil, o să-ți apară căsuța de căutare fix în partea de sus a ecranului, unde e poza de copertă a grupului. Pe versiunea desktop, căsuța de căutare se află sub meniul din partea stângă a paginii.
+ Implică-te în discuție doar atunci când este cazul
Deseori mi se întâmplă să văd discuții sau certuri care ar putea fi ușor evitate, dacă fiecare își vede de treaba lui. De exemplu, am aflat că pe grupurile de mămici e mare păruială. În acest moment nu fac parte din niciun astfel de grup, dar am intrat la un moment dat din pură curiozitate. Să văd și eu, ce-or avea mămicile atâtea de discutat?
N-am rezistat mai mult de o săptămână. Bine, e drept că am aflat multe lucruri noi despre copii și parenting în vremea aia, dar parcă răutatea întrecea orice măsură. De unde atâta nevoie de-a te impune, de-a ieși în față, de-a da peste nas celorlalți, zău că nu înțeleg. În fine – n-am nimic cu mămicile, îmi dau seama că la bază stă nevoia fiecăreia de a-și demonstra (atât ei cât și celor din jur) că-și iubește enorm puiul și tot ce face, face spre binele celui mic. Pun pariu că sunt și grupuri mișto unde se discută decent și se dau sfaturi utile, nu doar de dragul de-a ieși în evidență. Dar poate n-am dat eu de ele, habar n-am.
Oricum, treaba stă în felul următor: dacă un om cere sfaturi și vrei să-l ajuți, implică-te. Dar fă-o în așa fel încât să nu se simtă prost, inferior, mic copil pe lângă tine. Spune-i ceva ce a funcționat, dă-i o soluție, nu-i da în cap pentru că a întrebat. Nu-l face cu ou și cu oțet pentru că nu gândește sau nu procedează la fel ca tine.
Citește și: 10 aplicații mobile care îmi simplifică viața de zi cu zi
+ Renunță la comentariile de tip „up” sau „.”
Cineva postează în grup și în câteva minute apar zeci de comentarii în care scrie „up”. Atât. O practică pe cât de anevoioasă, pe atât de obositoare. Pentru că generează mult spam și îngreunează găsirea informației cu adevărat valoroasă. Gândește-te că e destul de aiurea ca din 20 de comentarii, să zicem, jumătate să fie doar „up” și-atât.
Pe de altă parte, înțeleg de ce lumea obișnuiește să procedeze astfel – sunt două motive, de fapt:
- ca să „urce” postarea – să fie mai vizibilă, adică cine intră pe pagina grupului să o vadă printre primele
- ca să fie notificat de viitoarele comentarii la respectiva postare
Dar există și alternative, pentru fiecare în parte:
- dacă tot vrei să faci postarea mai vizibilă, adaugă un comentariu relevant subiectului (sau dă tag cuiva care poate fi interesat/implicat în discuție)
- activează funcția de „turn on notifications” dacă te interesează postarea. Vei primi notificare de fiecare dată când se adaugă un comentariu nou și ta-dam, problemă rezolvată!
În concluzie, apreciez acele grupuri de Facebook unde găsești discuții interesante și informative, unde utilizatorii se ajută între ei și domină o atmosferă pozitivă, chiar relaxată. Iar noi, ca membri, putem contribui la bunul mers al lucrurilor prin câteva modalități simple, dar care fac diferența: citim regulamentul, dăm search înainte să postăm, suntem atenți la exprimare și încercăm să renunțăm la „up”. A mai rămas ceva? Nu știu, îmi spuneți voi în căsuța de mai jos, la comentarii – vă aștept opiniile!
4 Comments
Ti-as închina o statuie pentru articolul acesta, pe cuvant. :)) sunt intr-un grup cu ponturi pe travel care îmi place tare mult. O data la doua zile, cineva trebuie sa posteze: buna, plec la ROMA/VIENA/ATENA/destinatie super cunoscuta si cu o infinitate de info adunate in reviste online si pe bloguri și fireste pe grupul in cauza. E mega obositor ca tot vezi oameni care intreaba ce e de vizitat intr-o destinatie mega cunoscuta si sa tor vezi asta in feed. De altfel, cum ziceam, îmi plac3 grupul, dar uneori cred ca e TREABA adminilor sa modereze cu mesaje de tipul „salut, X! Înțelegem interesul tau pentru o vacanta la viena, dar te rugăm sa cauti pe grup. Exista multe poatari interesante pe subiect”. Fb chiar a lansat O funcționalitate cu tag-uri care functioneaza similar cu cea de TAG-uri de pe BLOGURI. Cred ca ar frebui folosita mai mult si la noi
Să-ți spun drept, tocmai de la problema cu search-ul mi-a venit ideea acestui articol. Și să știi că mulți nu o fac intenționat, ci oamenii chiar nu știu că e posibil să faci căutare.
Mersi de apreciere Andreea, și să sperăm la îmbunătățiri în rândul grupurilor de Facebook. Te pup! :*
Cred ca ai zis cam tot ce era mai important, dar vreau si eu sa subliniez cat de important e butonul acela de search. Viata e mai frumoasa cand el este folosit 🙂
Mai am eu o idee, pe care fix azi am citit-o undeva si cu care sunt super mult de acord – you don’t always need a group 🙂 Nu orice brand are nevoie de un grup, nu? Imi place ideea principala a grupurilor, si anume ca inradacineaza o comunitate un pic mai bine decat o simpla pagina de Fb. Dar administrarea unuia mi se pare un full time job si decat facut pe jumatate si lasat grupul in paragina drept urmare, mai bine nu. A scris Cristian Florea recent un articol interesant despre asta, daca te intereseaza. 🙂