Folosesc protecție solară de câțiva ani, însă multă vreme nu am știut cum să aleg asemenea produse sau în ce cantitate să le aplic. Iată câteva informații pe care le-am aflat recent și poate îți vor fi de folos.
În ultimele luni am început să introduc în rutină formulele The Ordinary pentru îngrijirea tenului. Iar faptul că pe fiecare ambalaj scrie că ”se recomandă protecție solară pe timpul zilei” mi-a dat de gândit. Un motiv în plus să mă documentez și mai mult despre fotoprotecție.
Ce este protecția solară?
Protecția solară este modul prin care a ne ferim pielea de radiațiile ultraviolete (UV). Există două tipuri de radiații ultraviolete dăunătoare pentru organism: UVA și UVB. Acestea deteriorează aspectul pielii, contribuie la îmbătrânirea prematură și cresc riscul apariției cancerului de piele.
De ce avem nevoie de produse cu SPF?
Protecția solară se realizează prin diverse metode, cum ar fi: evitarea expunerii la soare, purtarea de pălării, ochelari de soare, eșarfe, umbrele și îmbrăcăminte care să protejeze pielea. Cu toate acestea, nu putem să ne ferim în totalitate de soare – și nici nu e nevoie. În ultima perioadă, industria cosmetică ne pune la dispoziție o gamă extrem de largă de produse cu factori de protecție solară, menite să ne ajute în lupta cu radiațiile.
Ce trebuie să știi despre cremele de protecție solară?
1. Când vorbim despre radiațiile UVB, gradul de protecție pe care îl oferă o cremă este măsurat în SPF (sun protection factor). Cu cât valoarea SPF-ului este mai mare, cu atât suntem protejați pentru o perioadă mai îndelungată (în ore). Mare atenție, căci majoritatea produselor conțin doar protecție UVB, ceea ce nu este suficient – o cremă eficientă trebuie să conțină și protecție UVA.
2. Nu există un standard adoptat la nivel mondial pentru semnalarea produselor care conțin protecție UVA. Uneori vom întâlni pe ambalaj semnul ”UVA” într-un cerculeț, alteori PA, PA+, PA++, PA+++, sau chiar un sistem de stele. PA+++ sau 5 stele indică cea mai ridicată protecție împotriva razelor UVA.
3. Produsele fotoprotectoare se încadrează în două categorii: cu filtre chimice (sintetice) şi cu filtre minerale. Majoritatea celor de pe piață conțin filtre chimice. Acest subiect poate fi studiat pe larg pe blogul Pasagerei.
4. Cantitatea necesară de SPF pentru față, gât și urechi este de 1.25 ml (aproximativ un sfert de linguriță cu cremă). Fiind o cantitate destul de generoasă, cel mai eficient mod de aplicare este în două sau trei straturi, cu pauză de câteva minute pentru permite pielii să absoarbă produsul.
5. Că tot vorbim despre aplicare, este recomandat ca orice cremă fotoprotectoare să fie distribuită pe piele cu aproximativ 20 de minute înainte de a ieși din casă. Altfel, riscăm ca aceasta să nu îşi facă efectul pe deplin în momentul expunerii la soare.
6. Pielea noastră are nevoie de protecție solară pe tot timpul anului, în fiecare sezon. Pentru toamnă, iarnă, primăvară, un produs cu SPF 20-30 este suficient. Vara avem nevoie de minimum SPF 30 pentru zilele la birou şi 50 pentru activitățile în aer liber.
7. Produsele cu SPF mai mic de 20 nu asigură o protecție suficientă în nicio perioadă a anului.
8. Studiile au arătat că produsele de tip cremă sau loțiune sunt mai eficiente decât produsele de tip spray (sursa aici).
9. Pentru copii: există pe piață costume de baie cu protecție solară, care sunt mult mai ușor de folosit decât aplicarea cremei. Însă, părțile care nu sunt protejate de costum (mâinile, picioarele, fața – depinde de model) tot trebuie acoperite cu cremă.
10. Razele UVA pătrund chiar și prin sticlă, așa că protecția este necesară și în casă, mașină, autobuz, etc. Singura excepție este atunci când ferestrele au protecție UVA.
Vine vara, așa că avem nevoie de ”întăriri” la capitolul protecție solară. Iar dacă mai există nelămuriri legate de acest subiect, recomand ca primul pas să fie o documentare minuțioasă despre fotoprotecție, filtre solare și produsele cu factori de protecție.
Ia spune, cum te împaci cu soarele? Ce fel de produse folosești pentru a te proteja?
P.S. Putem păstra legătura și pe Facebook sau Instagram!
Foto credit: Viktor Hanacek on Picjumbo
5 Comments
Sunt asa un soarece de birou cu pielea inchisa, incat imi e suficienta protectia din fondul de ten. In weekend sau in vacanta e total alta discutie si atunci folosesc creme cu SPF30 sau SPF15.
Ma protejez folosind produse Bioderma
Ai scris un articol foarte bine documentat.
Sunt un soarece de birou cu pielea blonda ce se arde usor, nu folosesc crema filtru solara de vreo 10 ani. Nici nu am fost la mare vara de multi ani. Palaria si bluzele cu maneca lunga (ca araboaicele) sunt filtru perfect.
Tot e bine, important e conștientizăm că există un pericol 🙂