Pregătește-te pentru un peisaj care te copleșește cu atâta frumusețe: lanuri de orez cât vezi cu ochii, colonii de păsări acvatice și migratoare, lagune și întinderi de nisip, toate într-un cadru de poveste. Bun venit în Delta Ebrului, punctul de vărsare a râului Ebru în Marea Mediterană și singura deltă a Spaniei.
Dacă planifici un city break în Barcelona sau Valencia, merită să iei în considerare această locație. Mai ales când închiriezi o mașină și vrei să explorezi împrejurimile.
Unde? Pe coasta sud-estica a Spaniei, în provincia Tarragona. Plecând de la oricare dintre cele două orașe, durează aproximativ 2 ore cu mașina să ajungi în Delta Ebrului.
Ce trebuie să știi despre Delta Ebrului?
Râul Ebru izvorăște din regiunea Cantabria, străbate 930 kilometri și se varsă în Marea Mediterană. Este al doilea râu al Spaniei ca lungime, iar la vărsare formează o deltă spectaculoasă și unică în Peninsula Iberică. Legenda locului spune că peninsula poartă chiar numele râului: în trecut acesta se numea „Iber”/”Iberus”, ajungând ulterior la numele ”Ebro”.
În jurul deltei a luat naștere Parc Natural del Delta de l’Ebre, creat în 1983 pentru a proteja diversitatea de floră și faună specifice locului. Parcul acoperă o suprafață de peste 300km2 și cuprinde atât împrejurimile punctului de vărsare, cât și lanurile de orez și două golfuri importante.
Sosirea și primele impresii
Mi s-a întipărit bine în minte momentul: am cotit spre ieșirea de pe autostradă și cât ai clipi din ochi m-am trezit înconjurată de o asemenea minunăție, încât mi-e greu să o descriu în cuvinte. Am ajuns într-un loc ce m-a făcut să capitulez și să mă las învăluită de natură.
Pe măsură ce te apropii de Delta Ebrei, primul lucru care îți atrage atenția este imensitatea câmpurilor de orez, care se unduiesc ușor în adierea vântului. Solurile fertile ale regiunii o fac ideală pentru cultivarea orezului, o practică tradițională aici de secole. Ia-ți o clipă să respiri aerul proaspăt și să te minunezi de liniștea care te înconjoară.
De veghe în lanul de… orez
Delta Ebrului este o regiune de câmpie și reprezintă una dintre cele mai întinse zone umede din vestul Mediteranei. Câmpurile alimentate cu apă din râul Ebru facilitează cultivarea orezului, astfel că toată zona deltei este formată din plantații de acest fel.
Speciile de păsări care poposesc în zonă sunt atrase de culturile de orez și zăbovesc de-a lungul câmpiei, așa că oferă-ți răgazul de-a te opri din când în când să admiri peisajul!
Pentru mine a fost prima oară când m-am aflat într-un câmp cu orez, așa că nu mi-a fost greu să mă las impresionată de această priveliște.
Delta Ebrului – paradisul păsărilor migratoare
Când eram copil, în fiecare toamnă mă întrebam încotro se duc stolurile de păsări ce caută refugiu din calea frigului. Mi s-a spus că se îndreaptă spre alte țări mai calde, dar unde se află „țările calde”?
Ei bine, iată că mi-am găsit răspunsul: o parte din ele ajung în Delta Ebrului, care servește drept punct esențial de escală pentru păsările migratoare și de apă ale Europei.
Tot aici în deltă se adăpostesc cea mai mare colonie de pescăruși Audouin din lume și a doua cea mai largă colonie de flamingo din Peninsula Iberică.
Explorarea rezervației naturale
În afara mlaștinilor, Delta Ebrului dezvăluie o diversitate de peisaje. De la plaje aurii cu nisip la lagune, dune și bălți de sare, aici este ceva pentru fiecare.
Ce poți face în zonă?
- turul deltei – fie la pas (urmărind indicațiile și traseele amenajate), fie cu barca într-un tur ghidat;
- admiri punctului de vărsare a râului Ebru în mare: există câteva turnuri („mirador”) de-a lungul traseului, care oferă o priveliște de la înălțime asupra zonei;
- te relaxezi la plaja Playa del Trabucador sau te plimbi pe faleza amenajată de-a lungul coastei, bucurându-te de briza mării și dunele strălucitoare;
- urmărești păsările, admiri flamingo sau pur și simplu de bucuri de serenitatea locului;
- ciclism, hiking, trasee montane cu vedere spre deltă;
- urmărești apusul din deltă – un spectacol nocturn de culoare presărat cu briza mării, păsările migratoare și lanurile de orez;
Delicii culinare tradiționale
Nicio vizită în Delta Ebrului nu este completă fără să te bucuri de deliciile sale gastronomice. Aici poți găsi numeroase specii de pește proaspăt, atât de apă dulce cât și de apă sărată. Regiunea este renumită pentru preparatele din orez, în special paella tradițională. Savurează aromele orezului cultivat local însoțit de fructe de mare și legume crescute în regiune – voilà, deja avem un meniu complet!
Recomandare: când te ia foamea de la atâta explorat, poți să te oprești la restaurantul pescăresc Casa Nuri. Îl găsești pe malul stâng al Ebrului, cu puțin înainte de vărsarea în mare. Aici ai ocazia să te bucuri de preparate locale în aer liber, pe terasa de pe malul râului.
Unde te cazezi?
Pentru această mini-excursie am avut la dispoziție doar o zi de vizitat, iar seara târziu ne-am întors spre Barcelona.
Însă locația merită explorată pe îndelete, așa că poți alege să te bucuri de sălbăticia deltei timp de câteva zile, fără să fii pe grabă. Dacă îți surâde ideea, trebuie să știi că în proximitate există numeroase unități de cazare, cât și zone de camping.
Să ascult liniștea adâncă, vântul, valurile mării și cântecul păsărilor. Să mă bucur de serenitatea locului și să privesc cum viața își urmează cursul natural. Să respir briza ușoară a mării, combinată cu miresme subtile de sare, mlaștină și pește. Le-am bifat pe toate.
Cu amestecul său unic de sălbăticie și natură, Delta Ebrului mi-a rămas în suflet drept un loc special, de neratat într-o călătorie de explorare a Spaniei.
Comentarii recente