Ceea ce trebuia să fie o mini-serie de două postări s-a transformat într-una mai lungă, de trei articole. Pentru că, vedeți voi, când m-am apucat de scris despre declutter și depozitare eficientă mi-am dat seama că multitudinea de informații tinde să devină copleșitoare și nu pot structura totul într-un singur articol. Trebuie să le luăm pe rând, cu încetișorul, pe fiecare separat.
În prima parte a acestei mini-serii vorbeam despre cel dintâi pas pentru un spațiu funcțional și ordonat: renunțarea la cumpăratul inutil. Iar astăzi vom continua să discutăm despre casă și garderobă referindu-ne la termenul de declutter.
Cum creăm mai mult spațiu atunci când pare imposibil, când căsuța noastră e ticsită de obiecte? Întrebarea m-a frământat zile în șir, m-a făcut să urmăresc turoriale online și să citesc cărți pe această temă. Să nu credeți că aș fi vreo maniacă a ordinii, dar în dezordine nu pot să funcționez. Simplu ca bună ziua. Am nevoie de un spațiu curat și aerisit pentru a mă simți în largul meu.
“Acasă” e locul unde îmi găsesc liniștea, inspirația, creativitatea. Unde mă relaxez sau pun ceva la cale, unde îmi vin ideile și unde se iau deciziile importante. Și-atunci, cred că e lesne de înțeles nevoia unei locuințe organizate pentru o minte organizată.
Pentru mine, inspirația și imboldul schimbării au venit dintr-o carte pe care v-o recomand din toată inima: Magia ordinii. Senzaționala metodă japoneză de a-ți elibera și organiza casa, de Marie Kondo. Autoarea este o tânără niponă, care între noi fie vorba, mi se pare o ființă tare plăcută, simpatică și cu maniere încântătoare.
Ok, păi și cu ce se ocupă această doamnă drăguță și cochetă? Dați-mi voie să explic: Marie Kondo a făcut carieră din activitatea de organizare a locuințelor. Mai exact, tânăra are profesia de “expertă in organizare” și clienți din întreaga lume care îi solicită serviciile. O fi rău să apeleze la tine mai-marii planetei, să te transporte cu avionul privat la dânșii pe proprietate, doar pentru ca tu să le organizezi casa? Nu știu ce să zic, mie îmi pare interesant.
Dar să nu credeți că vorbim de un soi de Curat-Murdar unde Marie face curățenie în casele oamenilor. Nicidecum. De fapt, ea muncește cot la cot alături de clienți și îi învață cum să-și sorteze lucrurile, cum să renunțe la cele inutile și cum să le depoziteze eficient. Fix ce căutăm cu toții, nu-i așa?
În carte, autoarea explică modul în care și-a construit o serie de principii și reguli pe care le aplică în fiecare locuință, ce poartă numele de “metoda KonMari”. De îndată ce îți însușești această metodă, Marie promite că nu vei mai avea niciodată probleme cu organizarea casei. Ce veți citi în continuare se bazează pe informații extrase din cartea ei, pe care le-am pus în aplicare în propria locuință.
DECLUTTER = RENUNȚAREA LA OBIECTELE INUTILE
Deși nu există un corespondent direct în limba română, termenul de declutter se poate traduce prin renunțarea la obiectele pe care nu le folosim și nu ne sunt de niciun folos. Nu îmi spune că n-ai așa ceva, pentru că n-am să cred una ca asta. În orice casă există, mie mi se adună de la o săptămână la alta astfel de obiecte.
Dar cum identifici obiectele inutile și mai ales, cum renunți la ele când toate par să-ți fie absolut necesare? Există două reguli care să te ajute:
1. Ordonează după categorie, nu după cameră
În loc să ordonăm cameră după cameră, cum eram învățați până acum, KonMari ne propune în schimb să analizăm obiectele după categorie. Începem cu garderoba (a cărei sortare ne ocupă cel mai mult timp, poate chiar o zi întreagă) și apoi trecem la cărți, electonice, hârțogării și ultima oară obiectele cu valoare sentimentală (suveniruri, fotografii, amintiri).
Când faci ordine, cu ce începi? Întâi sufrageria, apoi dormitorul, urmând baia și bucătăria? Nu spun că e greșit, și eu am procedat la fel până de curând. Însă încearcă această nouă abordare și spune-mi cum ți se pare.
De exemplu, să zicem că ai haine în dormitor, dar poate mai ții un dulap și pe hol sau în sufragerie. Înainte să începi le vei scoate pe toate și-ți vei face un munte de haine în mijlocul casei (pe jos, pe canapea, pe pat, unde ți-e mai comod să stai să le sortezi). La fel și cu cărțile, aparatele electronice, cosmeticele sau obiectele de bucătărie.
2. Păstrează doar lucrurile care îți aduc bucurie
Iei fiecare obiect în mână și te întrebi: îmi aduce bucurie? Dacă răspunsul este da, atunci îl păstrezi. Dar dacă nu ai un sentiment de bine, de mulțumire, de plăcere când atingi acest obiect, poate este cazul să te despărți de el.
Știu, știu, tehnica în sine poate părea puțin naivă sau superficială la prima vedere. Cum adică să-ți aducă bucurie ori ba? De cele mai multe ori ne bazăm pe principii raționale și de utilitate atunci când renunțăm la obiecte. De exemplu, să arunci lucrurile pe care nu le-ai mai purtat în ultimul an, sau să păstrezi în casă o cutie cu lucruri inutile și să tot pui acolo de fiecare dată când faci curățenie și te intersesctezi cu un astfel de obiect.
Dar să decizi ce rămâne și ce pleacă după modul în care îți aduce fericire, asta n-am mai întâlnit-o. M-a pufnit râsul la început. Doar că citind mai departe, pe parcurs am ajuns să înțeleg ideea. Și chiar să o aplic. Păi nu vrem noi, cu toții, să locuim într-un spațiu care ne face fericiți? Să fim înconjurați de obiecte nu doar funcționale, ci care să ne aducă bucurie atunci când le privim/folosim?
Și ar mai fi ceva: cum te desparți de un obiect? Poate îmi vei spune că îl lași pur și simplu în grămada cu lucruri „de aruncat”, dar stai puțin, că mai avem un pas de urmat. Înainte de-a lăsa obiectul să plece din viața ta, îți iei la revedere prietenește de la el, adică îl atingi ușor și îi mulțumești pentru că ți-a fost alături o scurtă/lungă perioadă de timp. Deseori ne atașăm sentimental de lucrurile pe care le folosim. Așa că acest gest îți dă un sentiment de împlinire, te face să conștientizezi că acel obiect și-a atins scopul, iar acum ești pregătit complet să te desparți de el.
Gata cu teoria, să vedem cum a decurs concret metoda KonMari la mine acasă. Am citit cartea la început de primăvară și tot atunci m-am apucat de treabă. De fapt, nu prea ai cum să o citești până la capăt, căci pe parcurs îți vine deja să pui în practică tot ce afli.
Mi-a luat aproape o săptămână să fac declutter (aici se calculează și ordonarea obiectelor rămase, dar despre care vorbim separat). Lucram strategic în fiecare seară, după muncă, până am acoperit toate categoriile. La haine mi s-a părut floare la ureche, pentru că nu sunt deloc vreo o fashionistă. Deși îmi place să urmăresc (de la distanță) domeniul modei, când vine vorba de propriul stil prefer o garderobă simplă, eficientă și multifuncțională. Chiar dacă s-au numărat multe obiecte vestimentare, m-am despărțit ușor de cele care nu-mi aduceau bucurie.
Mai greu cu cărțile, în schimb. Am adunat multe în ultimii ani, când ne-am mutat aveam cutii întregi. Majoritatea citite, plus vreo câteva titluri ce așteaptau să le vină rândul. Fiecare cu un mesajul și cu o oarecare încărcătură emoțională. Le-am înghesuit pe etajera din imagini, în două rânduri, aproape că stătea să pice de ticsită ce era.
Cum să renunț la ele? Aici nu m-am putut ghida după metoda bucuriei, pentru că orice carte din colecția personală îmi aduce bucurie. Dar m-am gândit așa: într-o zi voi fi la casa mea și voi avea propria bibliotecă, probabil în sufragerie, cu un fotoliu mare alături și un lampadar pentru zile întunecoase. Și atunci, care ar fi cărțile ce aș vrea să le afișez acolo? Nu chiar pe toate, pentru că dețineam unele titluri cumpărate de la ziar, din colecția „Cărți romantice”. Lecturi ușurele pe care le-am citit într-o zi sau două, am învățat ce era important (căci sunt de părere că mereu înveți ceva dintr-o carte) și le-am pus înapoi pe raft. Dar pe care cu siguranță nu le-aș mai citi a doua oară, poate nici nu le-aș recomanda mai departe. Așa că duse au fost!
Au urmat apoi accesoriile (curele, inele, brățări, etc.), cosmeticele, obiectele de uz casnic și restul lucrurilor de prin casă. Peste tot am aplicat metoda KonMari și am renunțat la cele inutile. De la o zi la alta spațiul a început să se lărgească și apartamentul să arate tot mai bine.
Zi de zi mi se adunau saci cu obiecte de aruncat: unele au ajuns direct la gunoi, altele au fost donate. Cum donezi, unde le duci, cui le dai? Aici facem o mică paranteză, căci nu e neapărat legat de subiectul discuției. Dar poate vă ajută. Întâi am arătat lucrușoarele adunate surorilor și prietenelor mele. Timp de vreo 10 zile, oricine apropiat îmi trecea pragul îi ziceam: uite, am niște cutii cu lucruri care-mi sunt inutile, vrei să vezi dacă găsești ceva acolo ce-ți folosește? Fetele și-au ales articole de îmbrăcăminte, cercei, inele și oje. Iar la sfârșit, încă a rămas o cutie mare de tot pe care am oferit-o unei familii prin intermediul unui grup de donați. Pe Facebook, deloc dificil.
Pot să spun cu certitudine că nu am simțit niciodată lipsa obiectelor la care am renunțat. Marie Kondo spune că locuința în care trăiești, indiferent de mărimea ei, este suficientă pentru a susține toate lucrurile ce-ți sunt necesare fără să devină incomodă sau înghesuită. Important este să faci declutter exact „cum scrie la carte” și să le păstrezi doar pe cele care-ți aduc bucurie.
Acestea fiind spunse, îmi doresc să aflu și alte păreri despre declutter. Ai încercat metoda KonMari, sau alte abordări pentru a organiza locuința?
Later edit: continuarea acestui articol poate fi citită aici.
Articolul de mai sus conține link-uri afiliate. Dacă faci cumpărături online accesând aceste link-uri susții munca autorului, precum și existența acestui blog. Iar eu voi fi recunoscătoare și în continuare dedicată în crearea de conținut autentic.
9 Comments
N-am avut de când mă știu o problemă cu renunțatul la obiecte. Asta până la cărți. Cumva, tot strâng și strâng cărți cu gândul că o să le citesc și n-am timp fizic. Dar, cu toate că n-am citit carte de care aminteai (deși am remarcat-o), am frecvent obiceiul să fac ordine de genul ăsta, deși nu știam că are o denumire. Că de strâns… nu mă întrece nimeni. Interesant articolul 🙂
Mulțumesc Andreea. Credeam cumva că majoritatea fetelor au probleme la haine, dar uite că mai suntem și noi cu cărțile noastre 😀 😀
Am observat eu o chestie mai demult, cand inveti un cuvant nou, incepi sa auzi peste tot cuvantul ala. Asa patesc eu cu MAGIA ORDINII, am auzit de curand de cartea asta si acum dau de ea peste tot pe net :)) . Si eu vreau s-o citesc! Eu m-am mutat intr-un apartament nou si maine!! primesc mobila pe care am comandat-o, sunt atat de entuziasmata si nerabdatoare pentru ca abia astept sa-mi vad toate lucrurile la locul lor si sa pot sa imi fac/vad casa asa cum o vreau, adica avand putine lucruri la vedere, cât mai aerisită (la figurat). Acum am doar saci, cutii și fân peste tot (am un iepuras:)) ). Not my idea of minimalist living! Mi-am si luat miercuri liber să pot face ordine. Ajungi la un moment dat la o varsta in care facutul de ordine iti da liniste, cine-ar fi crezut asta? :))) Te intreb si pe tine, am mai intrebat pe un blog – cartea aceasta are parti pe care trebuie sa le scrii/tickuiesti tu sau e doar lectura? Vreau sa stiu daca sa mi-o iau hardcover sau e-book. Te pup!
Ohhh ce faaain, te cred că abia aștepți! Mai ales când ești în apartamentul tău și știi că ai libertatea să-l amenajezi cum îți dorește suflețelul, ți-e mai mare dragul să ordonezi și să decorezi 😀 😀 Așa îmi doresc și eu să fie puține la vedere, fără obiecte depozitate pe podea (pentru efectul de spațiu larg și ca să dau ușor cu mopul, haha).
Cât despre carte, eu zic că e doar lectură. Regulile sunt simpluțe și ușor de memorat, deci nu ai nevoie de varianta hardcover.
Eu am împrumutat-o cuiva după ce am citit-o și tot ce am menționat aici e „din amintiri”, nici măcar n-o avem la îndemână când am scris articolul.
În rest, spor cu amenajarea și îți doresc să iasă exact așa cum visezi!
Super, mi-o si iau acum, merci mult! Incerc o treabă noua, eu n-am fost niciodata omul kindle-ului sau a PDF-urilor citite pe ecran, intotdeauna am preferat cartile de tinut in mana, dar incep sa mi se adune prea multe. Stiu cum suna asta, nu exista niciodata prea multe, eu nu vreau sa am genul de casă fără cărți în ea, dar nici nu vreau sa-mi aglomerez camerele. Nu acum la inceput, cel putin. E ciudat, nu stiu, vreau sa vad cum o sa functioneaza la mine ideea de e-book. Cumpar carti destul de multe care stau si aduna praful dupa ce le citesc, iar pentru ca majoritatea imi plac foarte mult (altfel nu le-as fi luat) nu pot să le donez mai departe cuiva, vreau sa le tin acolo sa faca parte din viata mea. Este un first world problem, stiu :)))
I know, I know, fix așa (eram) și eu. Vezi că poate după ce termini cartea îți schimbi un pic ideea. Sau poate nu, depinde :))
Nici eu nu folosesc e-readerul, tot am zis că voi încerca să mă obișnuiesc cu el, dar nu mi-e prioritar, încă mai am cărți cumpărate și necitite. Așa că momentan o să-l dau surorii mele care chiar își dorește să-l folosescă 😀
ce fain ca ti-a iesit si te-ai tinut de asta! si pozele sunt minunate!
noi am facut-o, ne-am luat carti. Iar. 26 😀 -, stam cu sacosa in mijlocul sufrageriei 😀 . Acum mergem la ikea sa luam…inca un corp de biblioteca
hahaha :))) bună treabă, aveți ocupație în următoarea perioadă