Ne-am întors de curând din Barcelona, cu multă inspirație și idei de împărtășit! Am fost tare curioși în privința orașului catalan, dar totodată plini de emoții datorită evenimentelor recente care au avut loc în zonă. Însă totul e bine când se termină cu bine, iar odată ajunși acasă putem trage concluziile. Ce ne-a plăcut, ce nu ne-a plăcut, ce recomandăm, ce e de evitat?
Vacanța noastră în Costa Brava s-a terminat cu un city break de patru zile în Barcelona. Până să ajungem, ne-am tot întrebat ceea ce probabil te întrebi și tu: ce are Barcelona atât de special, încât în 2016 a fost vizitată de peste 9 milioane de turiști? Cuvântul magic al Barcelonei este diversitate. Port, mare, plajă, parcuri, dealuri, completate de un oraş superb şi plin de viață, cu o arhitectură fascinantă. Toate oferă turiștilor o gamă largă de atracții din care pot alege, fiecare după placul inimii. Așa se face că indiferent de vârstă ori preferințe, toată lumea își găsește locul aici, cel puțin pentru câteva zile.
Primul lucru pe care l-am zărit, încă din avion, a fost marea. Plaja urma să o descoperim ceva mai târziu, însă oriunde ai fi în oraș, trăiești cu sentimentul că marea e acolo, cu tine, la doar o aruncătură de băț. O vezi, o simți, o știi aproape.
TRANSPORT, CAZARE ȘI MÂNCARE
Motivul principal pentru care ne-am plănuit vacanța în jurul Barcelonei a fost zborul direct din Cluj, operat de WizzAir. București sau Iași sunt alte opțiuni din România care oferă plecări directe spre Barcelona, fără escală. Din aeroport ai acces rapid la transportul în comun (bus, metrou), care e foarte bine pus la punct. Google Maps a fost aliatul nostru de bază pentru a accesa informații despre transportul în oraș, rute și orar. Nici taxiul nu este de ignorat, mai ales pe distanțe scurte sau pe timp de noapte. Mașini curate, șoferi ok, n-am avut niciun fel de neplăceri. Dacă plănuiești să ajungi în Barcelona, trebuie să te știi că la capitolul cazare se schimbă macazul. Orașul lui Gaudi e destul de scump în această privință și poate fi o adevărată provocare să găsești un hotel decent la preț rezonabil. Noi am ales un hotel de 2 stele unde am plătit în jur de 100 euro pe noapte. Să stăm 3 nopți acolo a fost o adevărată aventură (dar despre asta povestim puțin mai jos). Am auzit și varianta de a închiria un apartament (în regim hotelier, prin booking, airbnb sau similar), însă n-am încercat, așa că nu pot oferi detalii. Dacă știți voi mai multe, scrieți-mi în comentarii. Cât despre mâncare, aici găsești cam orice îți poftește inima. Pizza și paste mai bune decât la italieni (sau mi-a fost mie prea foame?), burgeri și junk food pentru pasionați, dar și preparate locale. Tapas (aperitive) se servesc la tot pasul, iar nelipsitele fructe de mare stau la baza bucătăriei catalane. Cea mai populară mâncare locală este paella, un fel de orez cu fructe de mare, pregătit în tigaie (scoici, homar, creveți).
7 ACTIVITĂȚI DE NERATAT ÎN BARCELONA
1. Turul orașului (city tour) cu autobuzele speciale pentru turiști
- te costă cam două ore din timpul tău și câțiva euro bunicei. Însă merită efortul, mai ales dacă ești pentru prima oară în oraș. Astfel îți vei face o idee despre cele mai populare atracții ale orașului și le vei putea selecta pe cele care te interesează.
2. Plimbare cu telecabina deasupra mării
- se spune că există nenumărate locuri din care poți privi Barcelona de sus, iar Telefèric de Montjuïc este unul dintre aceste locuri. Priveliștea care ți se deschide când vezi orașul de sus te lasă fără aer. Păcat că o cursă durează doar câteva minute, dar dacă optezi pentru dus-întors, se dublează timpul 🙂
3. Cafenelele „Buenas Migas”
- se găsesc la aproape orice colț de stradă, unele mai cochete, altele mai înghesuite. Însă au o cafea delicioasă, ceaiuri și ciocolată caldă, iar de prăjituri nici nu mai are sens să aduc vorba! Dacă treci pe lângă o astfel de cafenea, musai să zăbovești aici pentru câteva minute.
4. Shopping, shopping, shopping
- te poți răsfăța atât în centrele comerciale aflate la tot pasul, cât și în buticurile localnicilor, pe străduțe înguste, pline cu de toate. Ai de unde alege, doar să te țină buzunarul!
5. Vederea pe timp de noapte asupra orașului
- să vezi Barcelona noaptea este o altă activitate fascinantă, ce nu trebuie ratată. Telecabina ne-a dus până sus pe muntele Montjuïc, acolo ne-am oprit la o terasă și între timp s-a făcut noapte. Priveliștea din fața noastră ne-a luat prin surprindere și ne-a uimit, în egală măsură.
6. Arenas de Barcelona și vederea panoramică 360°
- Pe arenă au concertat cei de la Beatles, în 1966. Însă acum, clădirea este transformată în centru comercial. Stați liniștiți, nu vă trimit din nou la shopping, ci sus pe acoperiș. Se ajunge acolo cu liftul, direct din stradă, pentru o taxă de 1€. Cea mai frumoasă priveliște este bulevardul ce duce spre muntele Montjuïc și al său castel celebru.
7. Camp Nou experience »» Stadionul FC Barcelona
- Să ne înțelegem din capul locului, n-am nicio treabă cu fotbalul. Ce m-a făcut să vizitez stadionul? Însistențele jumătății, curiozitatea, dar și regretul că l-am ratat pe cel din Milano. Acestea fiind spuse, am petrecut două ore în Camp Nou fără să-mi dau seama cum a fugit timpul. E o experiență inedită, iar catalanii chiar știu cum să facă bani din treaba asta!
AVENTURI DIN VACANȚA NOASTRĂ
• OMG, hotelul! L-am găsit pe booking și nu aveam mari așteptări, fiind de 2 stele. În poze arăta bine, notă bună avea, zic hai să-l luăm! O singură problemă însă: din momentul în care pășești în interior, nu mai vezi lumina zilei 😀 . La recepție, pe holuri și în camere e întuneric beznă, cu becuri și lămpi difuze ce ard ici-colo. Ferestrele sunt blocate cu grilaj metalic, înăuntru nu pătrunde niciun petec de lumină. Deși camera a fost curată și spațioasă, m-a cuprins un sentiment ciudat cât am stat acolo, de apăsare și mister.
• Nu am reușit să vizităm Sagrada Familia în interior. Am cumpărat biletele de la aceeași agenție cu care am făcut turul orașului, dar cu o zi înainte de data rezervării ne-au sunat să ne anunțe că sunt overbooked. Prea târziu să mai găsim alte bilete online sau la ghișeu, erau toate epuizate. Ne-am primit banii înapoi și-am zis că e un motiv în plus să ne întoarcem în Barcelona, într-o bună zi.
• Nu am văzut nici parcul Güell. Stăteam deja la coadă când un membru din stuff ne-a anunțat că se închide casa de bilete, pentru că au vândut prea multe. Era ultima zi a șederii noastre, așa că n-am avut o a doua șansă.
• Din 4 zile petrecute în Barcelona, două au fost ploioase. Așa că am avut timp de cumpărături, dar asta vă arăt într-un articol viitor.
Tips & tricks pentru un city break de neuitat:
1. Nu încerca să le bifezi pe toate, e absolut imposibil, mai ales dacă timpul ți-e limitat. Toată lumea care se întoarce din Barcelona zice că ar mai fi avut nevoie de câteva zile în plus. Alege-ți câteva locații în care vrei să ajungi, dar ai grijă să nu fii mereu pe fugă. Trăiește clipa, simte energia locului, oferă-ți răgaz să respiri în ritmul orașului.
2. Catalanii nu prea vor să vorbească engleză, așa că ar fi bine să încerci câteva cuvinte în spaniolă. În zonele turistice te descurci cu engleza, oamenii înțeleg ce le zici, dar oricum răspund în limba lor.
3. Pentru obiectivele turistice, ai grijă să îți cumperi biletele din timp, nu lăsa totul pe ultima sută de metri. Mai peste tot există un număr limitat de bilete care se vând zilnic, iar când stocul se epuizează, se închide caseria.
4. Înarmează-te cu multă răbdare și așteaptă-te la cozi interminabile. Cum stăteau părinții noștri la pâine, pe vremea răposatului, așa stau turiștii la coadă peste tot la obiectivele turistice. La telecabină, de exemplu, erai informat că timpul mediu de așteptare este de 90 de minute (și a fost!).
Ce zici, merită să treci orașul pe lista viitoarelor destinații?
Dacă ai fost deja la Barcelona, cum ți s-a părut? Ai reușit să vizitezi tot ce ți-ai propus? Te-ai mai întoarce pe asemenea meleaguri?
8 Comments
Nu am reusit sa vizitez Spania dar citesc tot ce gasesc pe internet cu impresiile celor care au vizitat Spania.
Barcelona este si pe lista mea de ceva vreme. Stiu ca este o destinatie scumpa daca alegi sa mergi in sezon, vara, asa ca am in plan sa urmaresc bilete pentru februarie, cand totusi temperaturile sunt destul de prietenoase acolo. Am vizitat Valencia si mi-a placut enorm de mult, prin urmare, sunt convinsa ca nici Barcelona n-o sa ma dezamageasca. Niciodata n-am plecat in concedii pentru mai putin de 7 zile, asa ca la Barcelona cred ca o sa stam 2 saptamani sigur. 😀
Dar de ce nu ai aruncat un ochi si pe Airbnb? Eu de cand am descoperit aceasta modalitate de cazare am folosit-o in fiecare vacanta. Un apartament/studio intreg e de obicei cam in aceeasi bani cu o camera la hotel.
P.S. Foarte frumoase pozele! :*
Mulțumesc Amy! Sunt foarte confortabilă cu Booking, şi n-am folosot niciodată Airbnb, până acum. Dar o voi face, cât de curând plus că eram în luna de miere şi ne-am dorit ceva drăguț.
Ahh, nu am stiut…si eu tocmai ce-ti scrisesem de pantofi. Deci a trecut evenimentul! 😀 Casa de piatra si multa fericire!
o destinatie absolut fenomenala pentru un city break. recomand cu mare drag vizitarea barcelonei.
5 zile si umblat continuu si tot nu ne- a ajuns. Barcelona e un mod de viata.
Daaa, mie nu-mi venea să cred când mi-au zis alții. Până m-am convins că într-adevăr, chiar așa este.