Cred că fiecare femeie știe acest lucru: primul și cel mai important pas din rutina de îngrijire zilnică constă în curățarea tenului.
Machiaj, praful, poluarea și impuritățile din aer se îndepărtează de pe piele, înainte de a aplica alte produse. Cel mai indicat este să ne curățăm tenul de două ori pe zi, dimineața și seara. Curățarea tenului constă în doi pași:
◊ Demachiere: înlăturăm machiajul și impuritățile, cu ajutorul unei dischete și a unui produs demachiant. Ne-am lămurit de ce e musai să ne demachiem într-un articol precedent -> Un minut de frumusețe: ce se întâmplă când nu ne demachiem?.
Dacă nu purtăm machiaj, putem sări peste acest pas. Dacă demachierea îți dă bătăi de furcă, citește și: Îndepărtarea machiajului ultra rezistent în doar câteva secunde.
◊ Clătire: după demachiere, tenul se spală folosind o produs special de curățare, în funcție de nevoile fiecăruia.
Procesul de curățare a tenului e mega simplu și durează doar câteva minute. Totuși, sunt câteva aspecte legate de acest subiect, pe care s-ar putea să nu le știi încă. Dacă te-am făcut curioasă, citește rândurile de mai jos.
În 99% dintre cazuri, apa și săpunul rezolvă problema
Perfect adevărat, apa și săpunul sunt reguli ”sfinte” pentru igienă, dar nu și pentru curățarea feței. S-ar putea să nu fie chiar cea mai bună alegere.
Folosită ca atare, apa nu are puterea de a îndepărta toate reziduurile și impuritățile. Așa că avem nevoie, firește, de un produs de curățare solubil în apă. Dar să nu fie săpun, pentru că ingredientele pot afecta pielea, fiind prea dure, iritante și total nepotrivite pentru ten. Un cleanser blând, special conceput pentru curățarea tenului e ceea ce căutăm.
Câteva sugestii care sunt blânde și bine formulate: produsele Paula’s Choice, gelul de curățare Balea Med sau uleiul de duș Bioderma Atoderm. Dacă știți și altele, scrieți-mi în comentarii.
Senzația tenului după curățare
După clătirea produsului de curățare de pe ten, trebuie să ne simțim pielea lejeră, fără a avea impresia că ne „strânge” fața.
Multă vreme am crezut că senzația de uscăciune este o normalitate care dovedește că excesul de sebum a fost îndepărtat. Din contră, pielea se simte uscată, iar astfel de produse, în loc să regleze excesul, provoacă producerea a și mai mult sebum.
Este tonerul opțional?
După părerea mea, tonerul poate fi omis din rutina de îngrijire, când curățarea este respecatată în totalitate. Am renunțat de ceva timp la toner și nu îi simt lipsa, însă e important ca fiecare să încerce pe propria piele ce și cum i se potrivește.
Apa micelară întotdeauna se îndepărtează
Chiar dacă producătorii spun că e ok să rămână pe ten, ideal ar fi să folosim apa micelară pentru demachiere, iar apoi să spălăm tenul.
Produsele pentru tenul sensibil – mai mult decât ce scrie pe ambalaj
În multe cazuri, produsele destinate tenului sensibil sunt formulate mai bine decât restul produselor de pe raft. Faptul că nu conțin alcool, alergeni, parfum, poate fi un semn că produsul e blând cu tenul și nu irită pielea. Așa că îl poți folosi fără probleme, chiar dacă nu ai neapărat un ten sensibil.
Știu, pare multă teorie, dar aplicarea în practică a celor de mai sus va fi extrem de ușoară! Curățarea tenului e o banalitate, însă ținând cont de câteva mici detalii, putem îmbunătăți aspectul pielii noastre.
Voi cum vă curățați tenul, zi de zi? Ce produse folosiți?
4 Comments
Bună Ioana, minunate sfaturile tale. De zi cu zi folosesc un demachiant cremos de la Algologie si un demachiant bifați doar pe zona ochilor atunci când mă dau și cu rimel. Nu folosesc nici eu loțiunea tonica pentru ca am înlocuit-o cu apa micelara de la Dermedics sau Bioderma. Te îmbrățișez și te citesc cu drag☺
Mulțumesc Amalia! Te pup și eu și abia aștept să văd ce mai publici 😀
De mult nu am mai citit un articol atat de util si de complet. Felicitari!
Mulțumesc pentru apreciere, doamna Elena! Îmi face mare plăcere că l-ați găsit util 🙂