Aseară am uitat să mă demachiez! Zău că nu știu cum s-a întâmplat una ca asta, căci mi-am creat un obicei foarte bine exersat și perfecționat de-a lungul anilor, astfel încât ritualul de curățare a tenului mi-a devenit obsesie. Nu contează cât sunt de obosită sunt sau cât e de târzie ora, nici nu-mi amintesc când am adormit ultima oară cu rimel pe ochi. Dar uite că ieri seară am clacat și… pur și simplu s-a întâmplat!
Deși la început mi-am ținut morală și m-am certat pe mine însămi mai ceva decât ar face-o orice mamă, apoi au apărut și gândurile de consolare:
”Gândește-te că sunt femei care adorm zilnic cu machiajul pe față,
cu rimelul pe ochi și cu fondul de ten pe pernă!”
Am zis consolare? Greșit, de fapt mă apucă plânsul când mă gândesc. Nu, nu, nu! Nu e corect așa ceva, n-ar trebui nimeni să procedeze astfel, pentru că știu cum m-am simțit de dimineață când am deschis ochii și n-a fost deloc o senzație plăcută. Așa că am pregătit o listă cu 5 lucruri care se întâmplă atunci când nu ne demachiem. Doar așa, să ne reamintim cum stă treaba în cazul în care – din când în când – ni se întâmplă să sărim peste acest proces.
1. Aspectul de a doua zi
Crede-mă, nu e cool deloc rimelul ce s-a întins până la obraji, și în ciuda a ceea ce încă mai speră unele femei, nu vom obține nicidecum un efect chic-rock, ci mai degrabă ochi umflați și cearcăne adânci. Iar cei din jur vor ajunge, probabil, la concluzia că acestea sunt semnele de după o noapte grea sau o petrecere zdravănă.
2. Piele uscată, roșeață și iritare
Resturile de machiaj rămase pe față formează o barieră pe suprafața pielii, care blochează porii și împiedică procesul de reînnoire a tenului, ce are loc pe timpul nopții. Nu e de mirare că a doua zi avem de-a face cu o piele nehidratată, iritată și cu aspect respingător. Sad but true 🙂
3. Pori dilatați
Jurnalista ANNA PURSGLOVE a făcut un experiment pentru care a petrecut o lună întreagă fără să se demachieze. Practic, se punea la somn fără a-și curăța tenul, nu folosea deloc demachiant, iar singura șansă de a îndepărta machiajul era dimineața la duș. Însă știm foarte bine că apa nu e suficientă pentru a elimina toate impuritățile și reziduurile rămase pe ten. A doua zi, își aplica machiajul peste resturile rămase din ziua precedentă. Iar după o lună, ce credeți? Porii de pe față erau cu 5% mai dilatați decât înainte de începerea experimentului.
Sigur că acest experiment este dus la extrem, însă rezultatele sunt notabile: s-a demonstrat, astfel, că impuritățile rămase pe ten fac porii mai vizibili. Explicația este aceeași de la punctul 2: machiajul bloachează porii și împiedică pielea să respire.
4. Îmbătrânire prematură
Este cunoscut faptul că radicalii liberi cauzează îmbătrânirea prematură a pielii. Aceștia sunt produși de factori de mediu precum poluarea, fumatul, radiațiile, pesticidele, ori chiar de bunul nostru prieten, soarele. Dacă stăm să ne gândim, putem considera machiajul ca fiind un strat protector între pielea noastră și mediul înconjurător, care împiedică acești radicali liberi să pătrundă direct în piele. Ceea ce nu poate fi un lucru rău, doar că atunci când dormim cu machiaj pe față, vom fi în continuare expuse acestor factori dăunători, în loc să-i înlăturăm.
5. Efectele rimelului: inflamarea ochilor
Pentru ce să mă demachiez, când am folosit doar puțin rimel?
Cred că senzația pe care o avem când simțim mici particule de rimel în ochi e cel mai urât aspect de a doua zi. Păi nu mai bine ne trezim cu ochi proaspeți, odihniți, luminoși, în loc de ochi umflați și iritați? Iar persoanele sensibile se pot alege chiar și cu infecții cauzate de neglijarea îndepărtării machiajului, îndeosebi în zona ochilor.
Am decis să mă opresc la cinci, deși mai putem găsi câteva motive la fel de întemeiate în favoarea demachierii. Până la urmă, ceea ce ne ziceau mamele noastre în adolescență despre efectele negative ale cosmeticelor nu e chiar atât de deplasat. Chiar dacă în zilele noastre există formule diferite, rezultate în urma numeroaselor cercetări și mult îmbunătățite, să păstrăm urmele de machiaj pe ten – poate chiar pentru 24 de ore – nu e niciodată o idee bună.
Sunt curioasă, fetelor, voi cum procedați cu demachierea? V-ați creat un ritual de acest fel?
2 Comments