În cele ce urmează, îți propun o rețetă minunată pentru micul dejun: budincă de chia cu iaurt. Se pregătește rapid, este sănătoasă și extrem de versatilă.
Budinca de chia este ceva ce nu îmi lipsește din meniu, pentru că o ador. Recurg la această rețetă de fiecare dată când simt nevoia unui mic dejun sățios, însă am puțin timp la dispoziție. Compoziția de bază este ușor de preparat, iar mai departe poate fi „accesorizată” în funcție de imaginația și gustul fiecăruia.
Semințele de chia sunt niște bobițe mici, asemănătoare celor de mac, care în contact cu lichidul își măresc volumul de până la 10 ori. Acestea provin de la o plantă înrudită cu menta, originară din Mexic. La noi în țară se găsesc la plafar, în magazinele naturiste și chiar în unele supermarketuri.
În plus, vin la pachet cu multiple beneficii pentru sănătate. Iată câteva motive pentru care să le iei în seamă, dacă te gândești să le introduci în alimentație:
- sunt considerate un super-aliment (superfood) – bogate în fibre, cu proprietăți antiinflamatoare și antioxidante;
- pline de nutrienți: 2 linguri de semințe conțin 139 de calorii, 4g de proteină, 9g grăsimi, 12g carbohidrați și 11g fibră, plus vitamine și minerale;
- ușor de consumat: textura și faptul că nu au un gust specific le face ușor de integrat în diverse mâncăruri și băuturi.
Am consultat mai multe rețete din mediul online, însă majoritatea folosesc lapte pentru a hidrata semințele. Personal, nu agreez laptele și de cele mai multe ori lipsește din frigider (inclusiv cel vegetal). Așa că am încercat o altă variantă: hidratez semințele în apă, iar apoi le amestec cu un iaurt cremos (de preferință grecesc). La fel de bine merge și un iaurt pe bază de plante pentru varianta vegană sau de post.
REȚETĂ: BUDINCĂ DE CHIA ȘI IAURT
Ingrediente – avem nevoie de:
– 2 linguri semințe de chia (aprox. 25g)
– un iaurt cremos
– apă (câteva linguri)
– îndulcitor: miere de albine, sirop de agave, gem sau dulceață
– opțional: fructe (proaspete sau uscate), nuci, semințe, fulgi de ovăz, fulgi de cocos, etc.
PASUL 1: hidratarea semințelor de chia
Se toarnă semințele într-un bol, iar deasupra adaugi apă cât să le acopere. Amesteci energic, compoziția începe să se omogenizeze. Pe măsură ce se absoarbe apa, mai adaugi 2-3 linguri. Lași compoziția la hidratat câteva minute, iar dacă e nevoie mai adaugi 1-2 linguri de apă. Semințele trebuie să fie gelatinoase, grăsane și umflate (vezi poza de mai sus).
Poți să le lași la hidratat chiar și peste noapte, însă nu este nevoie. În contact cu apa se umflă rapid, doar amesteci puțin pentru omogenizare.
PASUL 2: asamblarea budincii
Acum că semințele s-au îngrășat, putem trece la următorul pas: încorporăm iaurtul și “îndulcitorul” (miere, sirop de agave, gem). Mie îmi place să adaug și niște fulgi de ovăz, dar e complet opțional. De asemena, poți adăuga budincii niște fructe, musli, nuci sau ce-ți mai trece prin cap.
Pentru aspectul vizual, prefer să așez ingredientele pe straturi, însă nu e obligatoriu. Oricum la momentul servirii ajung toate amestecate împreună 🙂
PASUL 3: poftă bună!
După cum ziceam, rețeta e extrem de simplă! Partea bună este că nu mă satur niciodată de acest tip de mic dejun, pentru că mereu îl „accesorizez” cu diferite arome. Uneori prefer fructele uscate precum coacăze sau merișoare, alteori fructele proaspete, uneori pun scorțișoară, alteori miere de albine. Combinațiile sunt nelimitate . În fotografia de mai jos, spre exemplu, am folosit aceeași budincă pe post de cremă, întinsă pe felii de orez expandat și cu bucățele de căpșuni ca decor. O bunătate, ce să mai lungim discuția!
În ce constă micul tău dejun, în fiecare dimineață? Crezi că ți-ar plăcea să încerci această rețetă cu budincă de chia?
P.S. Putem păstra legătura și pe Facebook sau Instagram!
Articolul prezentat conține link-uri afiliate. Dacă faci cumpărături online accesând aceste link-uri susții munca autorului, precum și existența acestui blog. Iar eu voi fi recunoscătoare și în continuare dedicată în crearea de conținut autentic.
10 Comments
Draga mea, draga. Braaaaaaaavo, arata grozav iar budincutele cu chia rocks!!! 😀
Acum vreo 2 ani am facut si eu mica mare obsesie fata de budincile de chia, si le-am incercat in diferite combinatii. Totul se invartea in jurul lor! :)))
Fii atenta, poate iti dau idei : http://www.touchofadream.ro/2016/05/retete-noi-budinca-chia-lapte-cocos/ ; http://www.touchofadream.ro/2015/04/retete-usoare-budinca-de-chia-cu-banane-lapte-de-cocos-si-fulgi-de-migdale/ ; http://www.touchofadream.ro/2015/04/retete-usoare-budinca-de-chia-cu-iaurt-si-fructe/
Cu ocazia asta, cred c-am sa-mi fac si eu zilele urmatoare, ca tot am gasit capsuni bune. 😀
Rețetele tale arată super! Tocmai asta îmi place la semințele de chia, sunt așa de versatile și ușor de diversificat <3
Danke. 😀 Sunt minunate!
Noi vesnicul kefir cu cereale.Voi incerca reteta ta, mie sigur imi va place dar nu garantez pentru sot si baiaat. Ei incearca mai greu ceva nou.
Ce bine arata, nici nu zici ca-i facuta in casa! 😀
Am incercat saptamana trecuta prima data seminte de chia. Tot vedeam in online si zic..trebuie sa le dau si eu o sansa!
Eu beau lapte..chiar mult lapte, imi place. Asa ca le-am lasat la hidratat peste noapte si surpriza…era cam mult lapte totusi, asa ca nu s-au umflat…sau poate pentru ca nu le-am agitat suficient., ramane o necunoscuta motivul ! :)))
Dar am de gand sa mai incerc.
Eu mananc si musli, ovaz, fulgi de porumb si toate nebuniile astea…ba cu lapte, ba cu iaurt cremos. Mai pun miere, fructe daca am, seminte si aia e.
Mi se pare un mic dejun satios, sanatos si delicios.
Lori, îmi pare rău că nu ți-a ieșit din prima. De-asta nu le las la hidratat peste noapte, că nu știu exact cât lichid (în cazul meu apă) să pun. Așa că încep cu 2-3 linguri și mai adaug pe parcurs, după ce văd că au absorbit mai pun un pic și tot așa.
Musli, ovaz, fulgi de porumb – toate și eu, adăugate în compoziția de mai sus 😀 te pup!
reteta este excelenta si pentru copii, noi avem o preferata: tinute de seara in suc de portocale si apoi amestecate cu iaurt grecesc.
Sună grozav, tocmai asta e partea faină: că poate fi adaptată în multe feluri!