Povestea noastră începe undeva în inima Austriei. Admont este o mică localitate cu 2.500 de locuitori, la poalele Alpilor și chiar la intrarea în Parcul Național Gesäuse. Dacă ne uităm pe hartă, suntem aproape la mijlocul distanței dintre Linz și Graz și la câteva minute de Liezen, cel mai apropiat oraș.
Un loc liniștit, înconjurat de munți, cu aer curat și o priveliște încântătoare. Aici se află mănăstirea Admont, care adăpostește cea mai mare bibliotecă abațială din lume.
Peste 70.000 de cărți sunt expuse aici, însă biblioteca Admont nu impresionează neapărat prin mărimea ei, ci prin valoarea lucrărilor. Printre rafturi se găsesc diverse ediții ale Bibliei, precum și scriituri ale unor importanți teologi și lucrări științifice seculare.
Conform DEX: ABAȚIÁL, -Ă adj. Care aparține unei abații, de abație; mănăstiresc. ◊ Biserică abațială (și s.f.) = biserica principală a unei abații.
Trebuie să vă spun că nu aveam mari așteptări din partea acestui loc retras, departe de ochii lumii. Înainte de a-l vizita ne-am oprit la punctul turistic din Admont pentru câteva informații. Acolo am primit un pliant de promovare a bibliotecii, cum deseori primesc turiștii mai peste tot. Nimic ieșit din comun.
M-a surprins însă faptul că pe programul de vizitare se menționa clar intervalul orar în care să mergi dacă vrei cea mai bună lumină pentru fotografii. Mi s-a părut un detaliu de bun-simț, dar care sugerează o atenție sporită față de turiști – căci majoritatea vor să se întoarcă acasă cu fotografii superbe, nu-i așa?
Aveam să aflu, mai târziu, că lumina joacă un rol esențial pentru modul în care a fost concepută clădirea. Să nu uităm că ne aflăm în Alpii Austriei, unde plouă multe zile pe an și lumina este deseori insuficientă. Astfel că una din provocările întâmpinate de arhitectul Josef Hueber a fost ca biblioteca să capteze cât mai multă lumină naturală, pe tot parcursul zilei. Arhitectul a „împodobit” construcția cu șapte cupole și 48 de geamuri, pentru a se asigura că duce la îndeplinire această nevoie esențială a clădirii.
Vă amintiți desenele Frumoasa și Bestia, din copilărie? Vorbim de animația de la Disney din 1991, nu de remake-ul din 2017. Ei bine, mulți au zis că biblioteca Admont seamănă tare bine cu cea a Bestiei din poveste, astfel că în 2014, fotografului Benjamin Von Wong i s-a oferit oportunitatea de a realiza o sesiune de fotografie în cardul bibliotecii.
Cu ajutorul unui model care s-o ilustreze pe Bella, echipa sa a reușit să captureze câteva imagini sugestive cu privire la poveste. Fotograful a descris toată experiența pe blogul său, într-un articol foarte fain intitulat What It’s Like To Shoot In A Real Life Disney Library.
Și dacă tot suntem în Admont, iată și câteva curiozități despre împrejurimile bibliotecii:
◊ După cum precizam și la începutul articolului, biblioteca este parte a mănăstirii Admont, cea mai veche mănăstire din regiunea Styria a Austriei. Fondată în anul 1074, mănăstirea găzduiește astăzi 26 de călugări și reprezintă un important centru spiritual și cultural al zonei.
◊ O mănăstire catolică, benedictină, care în secolul XIX a ars aproape complet într-un incendiu. Biserica pe care o vedem în imagini a fost reconstruită, în stil neo-gotic, pe fundația vechii mănăstiri. Dar interesant mi se pare faptul că biblioteca, cea mai importantă „comoară” a mănăstirii, a scăpat neatinsă de flăcări.
◊ Pe lângă biserică și bibliotecă, domeniul mănăstirii mai cuprinde un centru de învățământ, un muzeu de artă contemporană, precum și o grădină absolut superbă, accesibilă publicului (pe care o veți vedea în fotografiile de mai jos).
Am fost surprinsă de modul în care acest loc m-a făcut să mă simt: cât am stat acolo m-a cuprins o stare de relaxare, o atmosferă liniștitoare și o senzație de bine ce nu pot fi descrise în cuvinte.
Iar dacă tot vorbim despre Austria, îți recomand să citești și experiența din Viena, despre care am povestit în articolul Turist în Viena pentru o zi.
Cum ți se pare biblioteca Admont, crezi că merită vizitată?
1 Comment
Cum ziceam si pe Instagram, ce vis de loc…