• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Beauty
    • Produse cosmetice
    • Îngrijirea tenului
  • Relaxare & timp liber
    • Filme, cărți
    • Idei de cadouri
    • Home & Deco
  • Călătorii
    • Am fost acolo
    • Travel tips
  • Trăiește frumos
  • Organizare și eficiență
  • Tehnologie
  • Despre mine
  • Contact
ioanasoare.ro
Lecții de organizare a locuinței: depozitare eficientă în casă și garderobă
Home & Deco

Lecții de organizare a locuinței: depozitare eficientă în casă și garderobă

2 august 2018

Hai nu-mi zice că n-ai pierdut și tu ore întregi pe Pinterest admirând interioare PERFECTE: luminoase, aerisite, cu spații largi, cu podele goale și fără prea multe lucruri la vedere. Genul de case pe care le vezi în reviste și te întrebi, oare chiar locuiește cineva acolo? Unde fiecare obiect pare să-și fi găsit locul, unde nu răzbate niciun fir de praf, nicio șosetă aruncată la întâmplare și nicio jucărie a copilului sau a cățelului. 

Cred că nu greșesc dacă afirm că toți ne-am dori să trăim într-o asemenea locuință, însă realitatea e departe de ceea ce vedem în online. Și totuși, schimbarea începe cu noi, iar primii pași au fost deja făcuți: în cel dintâi articol al acestei mini-serii am văzut cum renunțăm la obiceiul de a cumpăra excesiv, din inerție, irațional. 

Apoi, în cea de-a doua parte ne-am ocupat de declutter și renunțarea la obiectele inutile, care nu ne aduc bucurie. Am povestit despre Marie Kondo și metoda KonMari explicată în cartea sa, Magia ordinii.

Însă tot am rămas cu un munte de haine, cărți sau alte lucruri de prin casă adunate la un loc, ce așteaptă să fie așezate și împăturite așa cum se cuvine. Așa că astăzi, fără să mai stăm pe gânduri, îți propun să vedem cum depozităm eficient lucrurile din casă. Vorbim despre garderobă, accesorii, încălțăminte, cărți, cosmetice. Să purcedem la drum.


Regula nr. 1 a caselor ordonate: toate la locul lor


Ideea de la care pleacă totul în privința ordonării corecte este că absolut orice obiect din casa ta are un loc al lui, bine stabilit. Nu lăsa niciodată lucrurile aruncate la întâmplare. Obișnuiește-te ca după ce le-ai folosit, să le așezi în locul destinat și astfel îți vei menține ordinea, dar totodată vei ști de unde să le iei data viitoare fără să pierzi timp căutându-le. 

E lesne de înțeles, chiar logic să se întâmple astfel. Dar, vorbind așa ca între prieteni: nu avem fiecare acasă un scaun buclucaș în dormitor, pe care aruncăm haine la repezeală imediat ce ne schimbăm? Las’ că le adun în weekend, dar până atunci se formează o stivă frumușică ce trebuie sortată. Oare sunt de spălat sau de pus în dulap? Cine mai știe?

Marie Kondo insistă pe faptul că de fiecare dată când ne terminăm treaba cu un obiect să-l punem direct la locul lui. Să ne intre în obișnuiță o astfel de practică ce durează, probabil, câteva secunde. Și ne scăpă de minute în șir dedicate activității de „făcut ordine”.


Regula nr. 2 a caselor ordonate: stochează pe verticală, nu pe orizontală


Fie că vorbim despre dulapuri, polițe, rafturi de bibliotecă, frigider, vom așeza obiectele totdeauna în poziție verticală. Astfel ne va fi mai ușor să le vedem, să le luăm, dar și să le punem înapoi unde le era locul.

Să zicem că la cărți, poșete, pantofi, cosmetice, e cumva logic să le așezi pe verticală în spațiile de stocare. Dar ce ne facem cu hainele, de exemplu? Nu mă refer la cele de pe umeraș, ci fix acelea pe care le împăturim în dulap.

Hai să-ți spun un secret: Marie și-a creat propriul stil de a împături hainele. Cam greu de explicat în cuvinte, însă foarte simplu de înțeles dacă urmărești videoclipul de mai jos. Când sunt împăturite corect, hainele vor sta „în picioare”. Le poți apoi așeza în dulap sau în sertare după bunul plac.

Trebuie să recunosc, îmi place mult de tot această metodă de a împături hainele! Am adoptat-o pe deplin și am observat cum reușesc să așez mai multe în același spațiu pe care-l dețineam și până acum. Oh, și știți cât de ușor îmi găsesc pantalonii? Înainte obișnuiam să așez perechile una peste alta, dar era un chin să-i scot pe cei din straturile de jos. Acum e floare la ureche.

Iar lucrurile s-au schimbat și în privința bagajelor: mi-e mult mai ușor să mă decid ce iau cu mine în călătorie când deschid dulapul și am acces ușor la fiecare pieasă de îmbrăcăminte. Plus că, datorită noii metode de stocare, încap mai multe haine în valiză. Și nici nu se șifonează, credeți-mă pe cuvânt.


Regula nr. 3 a caselor ordonate: o cutie ți-e cel mai mare ajutor


Uită de sisteme complicate pentru depozitare, în care încerci să îndeși cât mai multe lucruri. Nu sunt de ajutor când vrei acces rapid la obiecte și să le așezi înapoi la fel de repede. Marie ne sugerează să folosim niște simple cutii: pentru electronice, pentru cărți, pentru cosmeticele din baie, pentru oriunde ai nevoie de un spațiu delimitat ce conține o anumită categorie de obiecte.

Ce fel de cutii folosim? Ea ne recomandă cutiile de pantofi, care sunt cele mai la îndemână. Alternativ, eu am folosit câteva cutii decorate drăguț, căci îmi face plăcere să le văd așa simpatice 🙂 Iar pentru cercei, de exemplu, am luat un capac de cutie de pantofi și am improvizat într-un soi de „mozaic” format din multe cutiuțe de bijuterii.

În imaginile de mai jos veți vedea cum am organizat șifonierul din hol. Păcat că n-am făcut poze înainte, v-aș fi arătat un before & after. Lucruri îndesate fără nicio regulă, în speranța că vor încăpea cât mai multe. Îmi era greu să găsesc ceva și trebuia să scot jumătate de dulap până să ajung la ceea ce căutam.

Ca să aplic metoda KonMari, aici nu mi-ar fi fost de ajutor cutiile de pantofi, aveam nevoie de ceva mai mare. Așa că am folosit niște cutii de depozitare de la Ikea, dar ceva similar se găsește în orice magazin de home & deco. Am reușit să stochez în fiecare cutie câte o categorie de obiecte: genți, lenjerii de pat (fețe de pernă, cearșafuri, etc), prosoape, ghete de iarnă, obiecte de-ale cățelului, haine.

În locul unui cuier (care ocupă spațiu și să recunoaștem, mereu ajunge supraîncărcat), am optat pentru mutarea gecilor în șifonier, pe șina de jos. Tot acolo am găsit loc și pentru umbrele, aspirator, salteaua de fitness, pantofi, rucsacuri pentru călătorii și geanta de sală.

Bine, recunosc, am avut un pic de noroc atunci când am ales apartamentul, pentru că a fost conceput cu un asemenea spațiu de depozitare. E super util, ordonat, eficient și bine organizat. Conține o groază de lucruri, dar totodată știu exact de unde să iau obiectele de care am nevoie. Iar atunci când închid ușile, restul casei este liberă și fără cutii/dulapuri peste tot.

Ce am observat după câteva luni de la adoptarea metodei KonMari?


♦ Că e mult mai ușor să îți menții casa ordonată (și curată). Atâta timp cât avem grijă să punem lucrurile la locul lor, tot ce rămâne de făcut e să aspirăm și să dăm cu mopul. Plus câteva task-uri săptămânale precum curățenie în baie, schimbat așternuturi și altele de genul, care în câteva minute sunt gata.

♦ Că nu e neapărat să fie urmată ad litteram. Sigur, e interesant să citești cartea și să înțelegi percepția autoarei, dar când ajungi să pui în practică devii creativ și înveți cum să folosești spațiul în favoarea ta.

♦ După ce renunți la tot ce e inutil și stochezi pe verticală, ajungi să-ți cunoști garderoba „ca-n palmă”. Nu știu dacă e o chestiune general valabilă sau se aplică doar în cazul meu, însă când merg la cumpărături am o viziune mult mai clară vis-a-vis de piesa ce urmează să o achiziționez. Se potrivește cu restul garderobei? Cu ce o pot asorta? Automat îmi vine în minte tot ce am acasă, astfel fiindu-mi mult mai ușor să iau o decizie.

♦ Fără să-mi propun, am ajuns să-mi schimb puțin stilul vestimentar. Să fac combinații pe care înainte nu le-aș fi văzut, să încerc lucruri noi și în general, să fiu puțin mai îndrăzneață în ceea ce privește îmbrăcămintea.

***

Închei acest articol cu speranța că te-a insipirat și că exemplele mele îți vor fi de ajutor în organizarea propriei locuințe. Recomand din nou cartea pentru aprofundarea acestui subiect. Pe mine m-a schimbat și m-a ajutat să fac lucrurile diferit, mult mai eficient decât înainte.

Tu cum depozitezi îmbrăcămintea, încălțămintea, cărțile, cosmeticele? Ce părere ai despre ideea de a stoca pe verticală?


(Notă finală: fotografia principală este preluată de pe Unsplash. Restul imaginilor prezentate în cadrul articolului sunt din arhiva personală).

Cine crezi că s-ar bucura să citească acest articol? Dă share mai departe 🙂

  • Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Pinterest(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic aici pentru a partaja pe Skype(Se deschide într-o fereastră nouă)

Similare

Navigare în articole

Lecții de organizare a locuinței: declutter, renunțarea la obiectele inutile
Best of IULIE 2018: travel & be happy
About Me

Ioana Soare

Bine ai venit în lumea mea! Iată câteva lucruri despre mine: sunt o persoană veselă, pozitivă și dornică de aventură. Îmi place să râd, să citesc, să călătoresc, să descopăr lucruri și oameni noi.

Citește în continuare

TOP 5 – cele mai citite articole

  • Tips & tricks pentru o manichiură rezistentă cu ojă, realizată acasă
    Tips & tricks pentru o manichiură rezistentă cu ojă, realizată acasă
  • Budincă de chia cu iaurt, micul meu dejun preferat
    Budincă de chia cu iaurt, micul meu dejun preferat
  • Modalități de organizare: agendă, planner, bullet journal
    Modalități de organizare: agendă, planner, bullet journal
  • 20 de lucruri mărunte care îmi aduc bucurie
    20 de lucruri mărunte care îmi aduc bucurie
  • 15 idei pentru o viață mai bună chiar de astăzi
    15 idei pentru o viață mai bună chiar de astăzi
Confidențialitate și cookie-uri: acest site folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest site web, ești de acord cu utilizarea lor.
Pentru a afla mai multe, inclusiv cum să controlezi cookie-urile, uită-te aici: Politică cookie-uri
  • Cele mai simple moduri de a refolosi borcanele
    In Organizare și eficiență
    9 iulie 2019
  • Modalități de organizare: agendă, planner, bullet journal
    In Organizare și eficiență
    23 ianuarie 2019
  • 10 aplicații mobile care îmi simplifică viața de zi cu zi
    In Organizare și eficiență, Tehnologie
    23 octombrie 2018
  • Lecții de organizare a locuinței: depozitare eficientă în casă și garderobă
    In Home & Deco, Organizare și eficiență
    2 august 2018
  • Lecții de organizare a locuinței: declutter, renunțarea la obiectele inutile
    In Home & Deco, Organizare și eficiență
    29 iulie 2018

Categorii

  • Călătorii (12)
    • Am fost acolo (9)
    • Travel tips (3)
  • Îngrijire și frumusețe (50)
    • Îngrijirea tenului (8)
    • Produse cosmetice (16)
  • Organizare și eficiență (8)
  • Pagina Parfumată (12)
  • Relaxare și timp liber (57)
    • Arome de weekend (7)
    • Best of (12)
    • Filme, cărți (10)
    • Home & Deco (5)
    • Idei de cadouri (9)
  • Tehnologie (4)
  • Trăiește frumos (13)

Comentarii recente

  • Aika la 7 cărți pe care le-aș reciti chiar acum, perfecte pentru toamnă/iarnă
  • Alex la Pas cu pas: o altfel de manichiură roșie, cu nude și model
  • Georgiana mihalache la Am descoperit gama Lotus Natural Plant by Adriana Goleanu
  • Ioana Soare la Am descoperit gama Lotus Natural Plant by Adriana Goleanu
  • Geo la Am descoperit gama Lotus Natural Plant by Adriana Goleanu

Leave a comment Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 Comments

  • Ioana spune:
    7 august 2018 la 12:29

    Eu mi-am cumparat la un moment dat o cutie de genul asta ( https://www.tectake.se/sminklada-med-4-sidofack-800061?gclid=EAIaIQobChMI8IKA9c_a3AIVTqqaCh0pZAi7EAQYAyABEgIVifD_BwE#400834 ) pentru ca mi se parea ca arata fancy. După 2 mutari am ajuns s-o urasc, pentru ca e destul de butucănoasă, chiar dacă n-are decât maxim 30 de cm în oricare direcție. Sunt foarte încântată pentru că în noua casă am reușit să-i găsesc un loc ideal – mi-am făcut o măsuță de make up și, ca să nu aliniez toate oreje de unghii și cremele pe masă (pentru că nu vreau să fie la vedere și să colecteze praf) le-am pus în cutia asta pe care am așezat-o sub masa de machiaj. Nu e vizibilă deloc, e ușor de accesat și da, acum n-o mai urăsc :)) Dacă aveam un sertar la masa asta de machiaj era bine, dar am rezolvat și fără.

    Mie nu mi-a trecut niciodată prin cap să depozitez așa blugii, dar la câți am clădit unii peste alții zilele astea, in special în partea prietenului meu de dulap, cred că a fi o idee de depozitare pe care aș încerca-o măcar de curiozitate!

    Răspunde
    • Ioana Soare spune:
      12 august 2018 la 10:38

      Metoda poate fi aplicată și pentru tricouri, pulovere, etc., doar că la pantaloni mi s-a părut mai sugestiv. Să-mi spui dacă simți vreo schimbare după ce încerci.

      Răspunde
  • Loredana spune:
    9 august 2018 la 22:18

    Eu nu stiam de aceasta metoda de a impacheta hainele. Chiar le tin una peste alta pe toate…insa eu am si sertarele mai mari intre ele de exemplu, la tricouri si alte bluzite ce nu necesita umerase.
    Am sa ma mai uit la clipurile tipei…poate ma inspira. In orice caz, cand voi fi la mine acasa, sigur lucrurile noastre vor fi mult mai organizate.
    Te pup!

    Răspunde
  • o femeie spune:
    21 august 2018 la 18:46

    La metoda asta am gasit un neajuns ca nu vad ce e in randul 2 din sifonier. Acum trag un pic teancul din fatza si vad..
    Altfel, la mine solutia a fost in simplificare si redus volumul de haine. Pur si simplu aveam unele nefolosite de peste 1 an – au plecat.

    Insa la carti…sa ne scrii si fotografiezi!

    Răspunde
    • Ioana Soare spune:
      22 august 2018 la 10:08

      Hmm, la cărți nu am făcut mare lucru. Le țin pe o etajeră, plus câteva de decor pe rafturile de la consola TV. Nu mai am așa de multe pt că mi-a fost ușor să mă detașez, am renunțat la ele. După ce termin de citit o carte, deja știu clar dacă vreau să o păstrez sau nu. Îmi propun să le țin doar pe acelea care au avut un impact asupra mea și vin cu o anume însemnătate.

      Răspunde
      • o femeie spune:
        22 august 2018 la 10:38

        mda, noi avem peste 600 de carti.
        Si din concediu ne-am mai luat. 26. Unele fete isi cumpara pantofi….

        Răspunde
  • Pingback: Autodisciplină și organizare (partea 2 din 3): declutter, renunțarea la obiectele inutile

ioana__soare

Sun gazing away from home 🌍🇪🇦 . . . . . # Sun gazing away from home 🌍🇪🇦
.
.
.
.
.
#seasunset #noaptebuna #apus #goldensea #takemeback #amazingview
Emoții și adrenalină la cel mai înalt și rapi Emoții și adrenalină la cel mai înalt și rapid roller coaster din Europa (180 km/h) 🙀
@ Ferrari Land, Port Aventura
My morning view: pescăruși somnoroși, miros de My morning view: pescăruși somnoroși, miros de mare și sunet de valuri ce se sparg pe stânci.

Loc de încărcat bateriile. Și sufletul.
.
.
.
.
.
#vitaminsea #seasideheights #mymorningview #bunadimineata #salou #wildlife_perfection
Afternoon glow 🌾 . . . . . . #apus #sunsetlover Afternoon glow 🌾
.
.
.
.
.
.
#apus #sunsetlover #sunsetmadness #eveninglight #goldenhourlight #ig_romania #romania #romaniapitoreasca #clujnapoca
#bunadimineata #coffeetime #bunadimineata #coffeetime
The call of the sea 💙 . . . . #vitaminsea #seas The call of the sea 💙
.
.
.
.
#vitaminsea #seaside #sealover🌊 #takemetothebeach #puglia #pugliagram #blueaesthetic
Is it such a bad thing to live like this for just Is it such a bad thing to live like this for just a little while?
.
.
.
.
.
#foodporn #goodfood #italianfood #italiandays #foodlovers #gourmand #pugliafoodporn #pugliafood
My perfect purple place 💜 . . . . . #travelthew My perfect purple place 💜
.
.
.
.
.
#traveltheworld #visititaly #puglia #polignano #polignanoamare #ig_italia #italiancoast #loveitaly #purpleaesthetic #purpleflowers
Am stat de vorbă cu cei de la @biano.ro despre ex Am stat de vorbă cu cei de la @biano.ro despre experiența de blogging și cum s-a schimbat conținutul de pe blog de-a lungul anilor. Apoi am povestit despre design interior, biroul de acasă și câteva trucuri de organizare a locuinței.

Vrei să vezi ce-a ieșit? Accesează link-ul din bio sau de pe stories pentru a citi articolul integral!
.
.
.
.
.
#blogging #bloggerromania #lifestyleblogger #beautybloggers #biano #storytime #aboutme #mystory
☔ Pluviophile = someone who finds joy and peace ☔ Pluviophile = someone who finds joy and peace of mind during rainy days
.
.
.
.
.
#rainydaymood #rainyday #rainyvibes #ig_rainydays #intherain #pluviophile #rainydaymood #raindrops #ploaie
Când primăvara apare de după colț ☀️ . . . Când primăvara apare de după colț ☀️
.
.
.
.
. 
#springdays #kraków #springinkrakow #visitkrakow #krakow #krakowplaces #poland🇵🇱
Fresh air and breathtaking views 🏔️ . . . . . Fresh air and breathtaking views 🏔️
.
.
.
.
.
#tatramountains #mountainscape #roadtrippin #roadview #freshair #breathtaking_snaps #travelgrams
Load More... Follow on Instagram
COPYRIGHT 2015-2022 © IOANA SOARE
  • Despre autor
  • Politica de confidențialitate
  • Contact
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
.
Cressida by LyraThemes.com