În zilele noastre vorbim deseori despre simplificat, despre eficiență și despre a lucra smart, nu neapărat mai mult. În acest context, astăzi vă scriu despre câteva aplicații mobile pe care le utilizez cu mare succes în organizarea sarcinilor mele zilnice.
În ultima lună am schimbat telefonul nu o dată, ci de două ori. Prima încercare a fost din proprie inițiativă, însă după abia două săptămâni mi-a fost furat și am luat-o de la capăt. Astfel că tot instalând și sincronizând între dispozitive, am ajuns la concluzia că există câteva aplicații mobile pe care le utilizez constant și le consider foarte utile.
Nu spun că nu m-aș descurca fără ele, pentru că ar fi o exagerare. Dar trăim într-o lume în care există câte un soft pentru aproape orice, așa că de ce să nu le folosesc dacă îmi fac viața mai ușoară?
-
Google Keep
O aplicație de notițe, unde poți să scrii liber sau să creezi liste cu checkbox-uri, în funcție de necesități. Îți amintești momentele când îți vine un gând neașteptat și nu știi unde să îl notezi mai repede ca să nu dispară? Fie că vorbim de vreo idee de articol pentru blog, un „to do list” sau lista de cumpărături pentru cină, în momentul cu pricina scot telefonul și scriu totul în Google Keep.
Pentru a organiza mai ușor notițele poți aplica etichete, categorii și culori pe fiecare în parte. De asemenea, aplicația ne oferă opțiunea de a seta o alarmă pentru notițele adăugate, ceea ce e fantastic atunci când avem nevoie de un reminder din categoria „nu uita să faci X lucru la ora Y”.
-
My Days X
Aviz băieților, intrăm pe un teritoriu mai feminin și vorbim puțin despre… pam-pam! Menstruație. Aceasta e o aplicație unde introduci lună de lună data de start și data de sfârșit a „zilelor X”. Iar sistemul va ști, pe baza informațiilor introduse, să prezică data următoarei menstruații.
Regula pe care am învățat-o în adolescență zice așa: la data începerii menstruației adaugi 28 de zile și vei afla data următorului ciclu. Lucru pe care atunci îl făceam, pe un calendar, lună de lună. Doar că, ce să vezi, organismul meu nu funcționează după o formulă atât de simplă. Uneori se îmtâmplă după 28 de zile, alteori după 33, așa că n-am de unde să știu cu exactitate cum să calculez. Însă după ce am folosit constant aplicația mai bine de un an, rezultatele au ajuns la o precizie de 98-99%. Păcat că am pierdut toate datele, pentru că am uitat să fac backup și acum o iau de la capăt. Happy me.
-
mobilPay
Un soi de portofel digital care îți oferă mai multe opțiuni: plata facturilor pentru anumiți furnizori, reîncărcare PrePay, plată de tip Scan&Pay la hipermarketurile partenere, precum și posibilitatea de achiziționare a biletelor de transport în comun pentru orașele Alba Iulia, Cluj-Napoca, Ploiești, Turda, Constanța. Recunosc, aceasta din urmă o folosesc cel mai des și mi se pare utilă când circul cu autobuzul. Mai ales că în stația de pe strada mea nu există aparate pentru achiziționarea biletelor.
-
Spotify și Shazam
Știu, probabil nu e o noutate faptul că le menționez, dar cele două fac diferența pentru mine. Folosesc Spotify pentru a asculta muzică la muncă sau în mașină, în drum spre/de la birou. Îmi place să diversific stilurile muzicale și aleg playlisturi predefinite, iar piesele pe care le descopăr astfel vor fi salvate ulterior în playlisturile personale. Motiv pentru care în rubrica „best of” veți găsi întoteauna referințe spre piesele pe care le ascult în Spotify.
Iar Shazam, hmmm, nu mai are nevoie de nicio descriere. Îl pornesc de fiecare dată când aud o piesă care îmi place și nu o cunosc (cel mai des mi se întâmplă în localuri sau cafenele cu muzica ce se aude pe fundal).
-
Waze
De la muncă până acasă pornesc Waze-ul. Și nu pentru că nu cunosc drumul, ci din pricina faptului că o rută de 15 minute se poate trasforma într-una de 35, când e aglomerat orașul. Însă în astfel de condiții, aplicația îmi dă alternative mai scurte și de obicei pe străduțe lăturalnice, încercând să evite aglomerația. În cele mai multe cazuri funcționează, când îl și ascult! 🙂
Sunt o mare susținătoare a conceptului de Internet Banking și mi se pare că ne simplifică viața de zi cu zi. Aplicațiile de acest tip sunt utile și ne scutesc de multe plimbări la bancă, atunci când putem realiza aproape tot ce avem nevoie din 2-3 click-uri. În cele câteva zile când am stat fără telefon m-am simțit de parcă sunt legată la mâini și la picioare, pentru că nu puteam să accesez nici măcar o banală interogare a soldului care în mod normal durează câteva secunde.
Momentan folosesc aplicațiile mobile de la Raiffeisen și Banca Transilvania, iar de curând mi-am făcut un cont Revolut pe care am de gând să-l utilizez mai ales în călătorii, pentru conversii avantajoase din RON în altă monedă.
Nu voi menționa rețelele de socializare pe care le accesez, pentru că sunt sigură că le cunoașteți și aproape fiecare dintre noi le avem în telefon 😀 . Voi specifica, în schimb, câteva aplicații adiacente care mă ajută să promovez blogul pe canalele de socializare.
-
Planoly
Instagramul e o adevărată provocare: nu contează doar calitatea postărilor și ora la care le urcăm pe platformă, ci și modul în care imaginile se potrivesc între ele și formează un feed cu aspect estetic plăcut. Altfel zis, creatorii de conținut încearcă să-și creeze un fel de temă atunci când vine vorba de fotografiile de pe Instagram.
Postările mele nu au o regulă atât de bine stabilită, dar îmi place să le editez în același fel, astfel încăt să iasă în evidență culorile vii și aspectul „cald” al imaginilor. Iar ca să văd cât de bine se potrivesc între ele, folosesc Planoly. Aici urc toate imaginile pe care intenționez să le postez în viitorul apropiat, iar aplicația îmi permite să le mut între ele până obțin rezultatul estetic care mă mulțumește.
De asemenea, softul permite programarea postărilor, altă funcționalitate pe care o găsesc utilă. Căci deseori uit, pur și simplu, să postez, așa că nu strică să am totul planificat și să primesc un reminder.
-
Snapseed
Singura aplicație de editare foto pe care o veți găsi la mine în telefon. Nu prea folosesc filtrele, nici acelea din Instagram și nici altele, prefer să editez fotografiile într-o manieră similară încât să aibă un aspect asemănător. Dar nici nu îmi plac imaginile exagerat de editate, așa că folosesc Snapseed pentru retușuri minore precum luminozitate, contrast, saturație și altele de genul.
Și aici se încheie povestea noastră. Sigur, mai sunt și alte aplicații pe care le folosesc zilnic, dar în același timp încerc să fiu cât mai minimalistă posibil. Să nu adun mai mult decât am nevoie, să nu mă las copleșită de tehnologie, să păstrez un echilibru între online și offline.
Discuțiile continuă în comentarii: care sunt aplicațiile mobile pe care voi le considerați utile și vă fac viața mai ușoară?
6 Comments
O sa incerc si eu My Day X. Suna interesant! 🙂 Waze nu folosesc pentru ca n-am masina si ma multumesc cu Google Maps cand sunt in cautarea unei adrese. In loc de Planoly eu am Instagram Preview. Nu-mi dau seama daca e mai bun sau mai prost, m-am obisnuit cu el asa. Pe partea foto la mine sunt ceva mai complicate lucrurile. Am Snapseed, VSCO, Canva si Unfold :)) In rest, din categoria celor pe care le folosesc din cand in cand, dar nu le-as dezinstala sunt: Taxify, Clever Taxi, TinyScan, Google Analytics. Deci telefonul meu e oricum numai minimalist nu.
Hehe, ce simpatică ești Andreea 😀 eu pe cele din categoria „din când în când” le dezinstalez sau dezactivez, să nu-mi apară în listă. Mi se pare prea mult noise să tot filtrez printre iconițe până găsesc ce am nevoie, mai bine le ascund cât nu le folosesc. Ori acum că mi-am schimbat telefonul, am opțiunea de-a grupa aplicațiile într-un folder, deci poate o să recurg la soluția asta 🙂
-pedometru
-citymapper pt ca ….ma pierd
-watzzzuuup 😀 -ma mai suna/trimit sms prietenele gratuit
Nice! Uite, poate o să te uimească, dar WhatsApp nu am folosit până anul ăsta, când am avut musai nevoie să discut cu unele persoane și altă cale mai simplă nu exista. Dar înainte de asta nu i-am dus lipsa, majoritatea conversațiilor mele se petrec pe FB Messenger 😀
Salut! Am aterizat si eu aici si ma bucur, ca tare frumos scrii.
Revenind la subiect:
-Headspace, e singura pentru care si platesc lunar, pentru ca mi se pare minunata. Are programe de meditatii ghidate, module pentru somn, pentru calmare, pentru de toate. Mi se pare foarte prietenoasa cu utilizatorul si ma ajuta, asa ca am pastrat-o.
-Duolingo, care mi se pare tare practica avand in vedere ca m-am reapucat de studiat germana. O foloseste si mama, de pilda, pentru engleza, si poate nu e cea mai wow in ceea ce priveste designul si continutul, dar ajuta la acele cateva minute zilnice necesare pentru a invata bine o limba.
Si preferata mea este 1SE, o aplicatie unde poti filma zilnic o secunda relevanta sau poti urca pe urma o poza sau un filmulet. Mi s-a parut grozav sa generez un filmulet care acoperea tot anul trecut, emotionant si surprinzator si de atunci o folosesc si mai cu spor, nu mai ratez vreo zi 🙂
Si mai imi place TuneIn, pentru podcasturi si radiouri de tot felul.
Bine ai venit, Cristiana, și mulțumesc pentru apreciere! <3
O să iau seamă de recomandările tale. De meditat nu meditez, dar tot mi-am propus să încerc la un moment dat, așa că poate e momentul 🙂 Podcasturi ascult pe Spotify, limbi străine nu învăț (momentan), iar de 1SE n-am auzit, o să-l caut. O zi frumoasă și plină de inspirație!