Avem zile care trec toate la fel, în care obligațiile zilnice nu ne lasă nici să respirăm în voie. Uneori suntem recunoscători la sfârșitul zilei că apucăm să facem un duș rapid și să ne așezăm capul pe pernă. Sunt perioade în care nici agenda nu poate duce atâtea sarcini câte trebuie terminate. Știu cum e să respiri pe fugă sau să mânânci în grabă, fără să-ți amintești ce era în farfurie. Fie că vorbim despre un job solicitant, familie, copii, prieteni, sarcinile zilnice ne țin într-un stil de viață alert. Iar deseori uităm cine suntem, uităm să ne oferim timp cu noi înșine.
A investi în tine este cel mai bun lucru pe care poți să-l faci atât pentru persoana ta, cât și pentru cei din jur. Unii îi spun răsfăț, alții egoism. Dar să ne gândim, oare nu ne dorim cu toții să fim mai buni, să trăim mai frumos, să ne bucurăm mai mult de fiecare clipă? Când investești în tine, te redescoperi ca om, te cunoști, îți depășești limitele. Deși timpul pare dușmanul nostru, s-ar putea ca la o analiză mai atentă, să găsim totuși câteva minute pentru noi. Așa că astăzi vom vedea trei metode prin care putem investi în noi înșine.
1. CITEȘTE (CÂT DE MULT)
“Nu poți deschide o carte fără să înveți ceva” – Confucius
Fiecare carte pe care o citesc ajunge parte din viața pe care o trăiesc. Știu că sună pompos, dar fix așa simt. Ani la rând am citit orice mi-a venit la mână: pliante de Kaufland, panouri publicitare de pe stradă, ziare lăsate la marginea sobei pentru aprins focul, dar mai ales cărțile din biblioteca familiei și a școlii. Astăzi îmi aleg cu grijă lecturile, însă chiar și așa am un teanc imens de cărți ce își așteaptă rândul.
Mereu îmi doresc să citesc mai mult, să aflu mai mult, să descopăr altceva și altceva. Cu fiecare personaj, acțiune, emoție, mă simt mai împlinită. Mă trezesc vorbind despre domenii care habar n-aveam cu ce se mănâncă. Confecționarea pantofilor, dresarea animalelor la circ, industria bumbacului, gestionarea unei pepiniere – sunt doar câteva exemple despre care nu știu cum altfel aș fi aflat, dacă nu din cărți. Pentru că, în alte situații, poate că niciunul dintre cele menționate nu mi-ar fi atras atenția într-atât încât să-mi doresc să știu mai multe. Aș fi trăit, probabil, în bula mea de somn-muncă-somn, fără să-mi pun problema ce există dincolo de ”barierele” auto impuse.
În zilele noastre, lectura este mai accesibilă ca oricând. Găsim cărți din toate domeniile, pentru toate gusturile. Formatul electronic poate fi rapid accesat de pe e-book reader, tabletă sau chiar de pe telefon. Iar cărțile audio sunt o soluție excelentă pentru când suntem în trafic sau înghesuiți în autobuz, așa că nu avem motive să nu citim.
2. CĂLĂTOREȘTE ȘI DESCOPERĂ LUMEA
”Călătorim nu pentru a fugi de viață, ci pentru ca viața să nu ne scape”
Încă mai cred că m-am născut pentru a-mi face bagajele. Nu că ar fi îndeletnicirea mea preferată, chiar din contră! Însă atunci când împachetez, mă apucă un sentiment de nerăbdare și anticipare, pe care n-am cum să-l descriu în cuvinte.
Călătoriile nu sunt doar pentru a descoperi locuri sau oameni noi, ci și pentru a ne descoperi pe noi înșine. Ieșim din sfera de comoditate, lăsăm la o parte pătuțul de acasă, păturica pufoasă, și ne apucăm de colectat experiențe, trăiri, emoții, amintiri.
Nu degeaba toate basmele populare încep cu tineri care pornesc în lume să se descopere, să se dezvolte, să-și afle puterile și abilitățile. Că doar și Harap-Alb a plecat fecior și s-a întors bărbat.
3. MICILE PASIUNI – TRANSFORMĂ-LE ÎN MARI ÎMPLINIRI
Cu toții avem mici idei, curiozități, pasiuni ascunse, pe care le depozităm undeva în colțul minții, sub eticheta ”mi-ar plăcea să încerc cândva”. Acum e momentul să faci ceva pentru tine: fie că vorbim despre un curs de perfecționare (dans, machiaj, fotografie, gătit – sunt câte și mai câte!), fie că e vorba de încercări mai mici, timide, de a descoperi o nouă pasiune. Tu doar fă ce simți că vrei să faci, nu se oprește lumea în loc dacă îți acorzi câteva minute doar pentru tine!
Restul sarcinilor nu se termină niciodată, te vor aștepta cuminți să te întorci la ele. Însă acum, e momentul tău. Râzi în oglindă, aruncă-te cu parașuta, gătește dansând, pictează nuanțele apusului, fotografiază zâmbetul senin al omului de lângă tine, înoată cu delfinii (chiar dacă ești la bazinul olimpic și delfinii sunt doar imaginari). Descoperă ceva mic, dar care să îți facă ziua mai bună!
Ce faci tu, zi de zi, pentru a fi un om mai bun, mai fericit, mai împlinit? Cum investești în tine?
Pagina Parfumată – doza de inspirație zilnică: Facebook • Instagram • Pinterest
2 Comments
Da, de multe ori mi se pare si mie ca ziua e prea scurta pentru cate am de facut. Incet, cu o mai buna organizare reusesc sa fac totul si sa-mi ramana timp si pentru mine. Atunci ma rasfat dupa pofta inimii; merg la o plimbare, la o intalnire cu peitenele sau pur si simplu ma asez intr-un fotoliu si citesc o carte, dezleg un rebus, urmaresc un film bu.
Ce frumos! <3