Diminețile mele au fost, ani la rând, un haos total. Abia de curând (pe la mijlocul lui 2017, mai precis) am început conștient să-mi fac ordine în acest aspect al vieții. Acum sunt liniștită, am timp să mă ocup de mine și cel mai important, nu mai sunt pe fugă. Mi-am creat un ritual prin care să-mi încep dimineața cu zâmbetul pe buze și plină de energie, în fiecare zi.
Încă din studenție mi-am format obiceiul pe care cred că majoritea oamenilor îl practică: amânam alarma cât mai mult cu putință, mă trezeam târziu de tot, apoi alergam haotic în încercarea de-a mă pregăti şi de-a părăsi locuința pe repede înainte. Deseori, din neatenție, mă loveam de mobilă, răsturnam lucuri prin casă şi totul părea un episod desprins din filme de groază.
Micul dejun se întâmpla doar în cărți și filme, ori poate în weekend când ajungeam la mama acasă. În restul zilelor mâncam ceva de la colțul străzii, sorbeam în grabă o gură de cafea și fugeam, efectiv, spre școală sau spre job. Când ajungeam la destinație mă simțeam epuizată, nicidecum dornică să încep o nouă zi de muncă sau de studiu. Energia mea era deja consumată.
Cum a venit schimbarea, ce m-a determinat să fac lucrurile diferit? În primul rând, am simțit că nu am timp destul. Că nu fac suficient pentru mine însămi. Că mă trezesc doar ca să merg la job, iar seara sunt o legumă cu picioare, încercând să mă târăsc cu brio prin toate activitățile zilnice. Mi-am dat seama că am nevoie de o balanță, de un echilibru. De timp doar al meu, pe care să nu-l împart cu nimeni, care să fie inaccesibil pentru tot restul lumii. Dimineața. Fix acea parte a zilei pe care am ignorat-o ani la rând, s-a dovedit a fi cel mai bun prieten al meu.
Ce am făcut, îți povestesc punctual în rândurile de mai jos. Nu le lua ca pe niște „reguli de aur”, chestiile astea reprezintă lucrurile care la mine funcționează. Consideră-le mai degrabă un punct de pornire, dacă vrei să faci o schimbare și nu știi cum să începi.
10 idei pentru o dimineață plină de energie
1. Trezește-te devreme în fiecare zi
Știu că în prima fază pare un fel de pedeapsă, că doar cine ar renunța la o oră sau două de somn dulce, doar ca să se trezească mai devreme? Însă hai să privim situația din altă perspectivă: astfel ai la dispoziție poate o oră doar a ta, în care să faci tot ce te plângi mereu că nu apuci să faci. Iar în plus, o să vezi ce stare de bine îți dă gândul că ai timp și pentru tine și nu te trezești doar ca să fugi la job.
Acum mă scol pe la 6:30 în fiecare dimineață, iar dacă sunt mega-obosită sau leneșă, cel târziu la 7 tot mă ridic din pat. Chiar și în weekend, pentru că organismul meu deja știe să se trezească singur.
2. Nu sări peste micul dejun
Chiar este cea mai importantă masă a zilei, te umple de energie și îți dă putere să te concentrezi asupra sarcinilor pe care le ai de terminat până la ora prânzului. Pentru mine, cel puțin, e destul de nasol dacă nu mănânc dimineața și pe la 11, când e munca în toi, mă ia foamea pe neașteptate și mă distrage de la treabă. Iar astfel ajung să număr în gând minutele rămase până la pauza de prânz. Not good, my girl.
3. Oferă-ți câteva minute pentru tine
Găsește ceva care să te înveselească și să-ți dea o stare de bine: un video pe Youtube, câteva rânduri citite dintr-o carte, o tură pe Instagram (dar care să nu se transforme într-o jumătate de oră!), etc.
Multe dimineți la rând, imediat după ce deschideam ochii, obișnuiam să mă uit la acest videoclip. După două minute mă ridicam din pat amuzată și astfel uitam de gândul cumplit că trebuie să mă trezesc.
4. Organizează și planifică ziua ce stă să înceapă
Păstrează un jurnal sau o agendă în care să-ți notezi gândurile, ideile, proiectele sau orice îți mai trece prin minte. Știi senzația aceea când mereu te concentrezi să nu cumva să uiți ceva din lista lungă de lucruri pe care le ai de făcut? Scrie-ți toate sarcinile ce trebuie îndeplinite și-ți va fi mult mai ușor. Nu mai trebuie să le memorezi, nu-ți mai bați capul să le parcurgi mental, iar vizualizându-le îți va fi mult mai ușor să le duci la împlinire.
5. Bea un pahar cu apă pe stomacul gol
Fără îndoială, știm cu toții cât de importantă este apa în corpul uman. Citisem undeva că motivul pentru care toată lumea recomandă să bem apă dimineață este pentru că organismul nostru se deshidratează în timpul somnului. Ceea ce e logic să se întâmple, după 7-8 ore în care n-am consumat apă deloc.
6. Creează-ți în casă o atmosferă plăcută, care să te inspire
O chestie pe care am observat-o la suedezi este că ei, când se trezesc dimineața, aprind o lumânare în geam. Este modul lor de a-și aduce bucurie în spațiul personal și de a alunga întunericul lung al iernilor scandinave.
Creează-ți o atmosferă cozy, dacă tot te-ai trezit devreme și nu ești pe grabă. Aprinde lumânări parfumate, învelește-ți umerii cu o păturică pufoasă cât timp îți savurezi cafeaua, lasă muzica preferată să curgă pe fundal, deschide geamurile larg, sau orice alt obicei care te face să te simți bine și confortabil.
7. Fă sport acasă
Câteva minute de yoga, întinderi sau pilates îți dezmorțesc mușchii și te umple de energie. Iar Youtube-ul este un trainer extraordinar în aceste situații 😀 .
Într-o dimineață am ajuns la birou și cică „radiam” prin toți porii de veselie. Iar colegii tot insistau să afle ce s-a întâmplat diferit în acea dimineață. Pentru mine au fost doar 10 minute de mișcare, prea puține ca să le trec la realizările zilei. Dar se pare că diferența era mai mult decât vizibilă.
8. Gândește-ți ținuta din timp
Nu sunt genul care să-mi pregătesc ținuta cu o seară înainte. Nici măcar când eram copil nu puteam face asta. Păi de unde să știu cu ce mofturi sau idei mă trezesc a doua zi? Poate mi-am pregătit o ținută all black pe când eu simt că vreau să mă îmbrac în roșu. Nope, la mine nu funcționează pregătitul de cu seară.
Cu toate acestea, un soi de socoteală tot îmi fac în avans, cu minute bune înainte să deschid dulapul. Când mă spăl pe dinți ori când sunt la duș, când îmi beau cafeaua sau în timp ce urmăresc un video pe YouTube. Clipe în care mintea mea odihnită are răgaz să se decidă ce ar vrea să poarte. Ceea ce îți recomand și ție: gândește-te din timp cu ce vrei să te îmbraci. Te va salva de clipe lungi petrecute în fața dulapului.
9. Formează-ți un ritual de machiaj/îngrijire
„Pe repede înainte”, să zic așa. Găsește o formulă (rutină) ce funcționează și pe care să o respecți. Mintea merge pe pilot automat, urmează niște șabloane deja stabilite și mai salvezi câteva minute. La mine ordinea e cam așa: duș, îmbrăcare, machiaj, parfum, accesorii, fixat temperatura la centrală, pregătit geanta, încălțare și ieșit din casă. Timp total de executare: vreo 30 de minute, cap-coadă.
10. Profită de timpul mort din mijloacele de transport
Există activități ce pot fi îndeplinite și cât ești pe drum, mai ales dacă nu conduci în acel timp. Citește dacă poți, ascultă cărți audio, întocmește-ți lista de cumpărături sau fă integrame. Inoza a scris de curând un articol tare fain pe tema asta, initulat 5 activități relaxante și creative pentru drumul spre birou, pe care tare mi-a plăcut să îl parcurg. Îți recomand să-i oferi câteva minute, sigur te va inspira și pe tine.
***
Prin urmare, diminețile nu trebuie să fie despre alergături și întârzieri, cafele sorbite pe jumătate și griji că n-o să ajungem la timp la muncă. Se poate și altfel – cu liniște și împăcare, cu timp berechet și cu multă voie bună. Așa că, dacă vrei să faci o schimbare în acest sens, sper că articolul de aici ți-a dat un mic imbold. Cu puțină disciplină și voință, totul e posibil. Și crede-mă, chiar merită toată osteneala. Dimineți frumoase pentru vieți frumoase.
Cum arată diminețile tale? Este ceva ce ți-ai dori să schimbi sau să păstrezi pentru primele ore ale zilei?
Foto credit: Alisa Anton via Unsplash
Pagina Parfumată – doza de inspirație zilnică: Facebook • Instagram • Pinterest
9 Comments
Mi-a placut postarea ta!
Sa stii ca este important sa ne trezim mai devreme si sa nu mai amanam alarma de N ori…mi se intampla si mie sa fiu pe fuga (bne, eu sunt intotdeauna pe fuga…cel putin cu 10 minute inainte sa ies pe usa!), insa cred ca totul porneste de la ora trezitului.
Iau micul dejun in fiecare dimineata – fie ca e omleta, cereale cu lapte sau iaurt, paine prajita cu ceva…nu plec niciodata nemancata de acasa. Cafeaua o iau cu mine si o beau la munca. Imi ingrijesc tenul, ma machiez (cam la fel zi de zi, mai schimb rujurile doar! ) si legat de imbracat…intotdeauna stau prea mult la a ma decide…
Eu trebuie sa imi pun o oglinda in camera sa probez din timpa mai multe combinatii…m-ar ajuta mai mult…
Te pup si dimineti cu spor!
utila postarea ta! iti confirm, toate astea schimba tonusul.
Respect 3 4 5 8 9 10. Sport – fuga la metrou 1 km este suficient sport? 😀 😀
Hahaha, ce figură ești! Da, e și ăsta un sport :)))
hai ca in unele diminetzi fac cateva minute de exercitii. In unele, repet. Si cu toata sinceritatea, va zic ca am un tonus moral si fizic mult mai bun toata ziua!
In celelalte am 1.3kmpana la metrou + 600m de la metrou la birou (dar ne mutam la 450m). Mai adaug iesirea seara la gradina (care e la cateva sute de m de casa – google map nu intra pe alei pietonale deci nu e masurabil precis 😀 ) deci uite cum se aduna minimum de 10000 pasi la mine.
Super, păi te-ai scos la capitolul mișcare! Eu obișnuiam să merg pe jos la birou, făceam cam 2km dus și 2km întors, iar în zilele respective mă simțeam excelent! Acum s-a mutat și biroul, m-am mutat și eu în alt cartier, nu mai merg pe jos că mă lasă autobuzul foarte aproape de job.
Cumva îmi lipsesc zilele alea, dimineața cel puțin îmi era mai mare dragul să merg până la muncă. Răcoare, liniște, ceva fain în căști, nicio treabă n-aveam. Singura problemă era să ajung la muncă înainte de ora 9, că altfel începeau să se deschidă magazinele pe lângă care treceam și riscam să nu mai ajung la lucru =))))
hai ca de 2 sapt. ma tin sa fac si ceva exercitii dimineata. Sincer, se simte la tonus si entuziasm !! – recomand la toata lumea.
Mi-a placut mult articolul. Sa stii ca ma scol o data cu gainile, beau mai mult de un pahar cu apa pe stomacul gol pentru ca altfel nu pot sa-mi beau pastilele, cu mijloacele de transport nu merg pentru ca prefer mersul pe jos, si in general fac tot ce ai recomandat.
Mulțumesc pentru apreciere. Nu-i așa că toate acestea fac diferența spre o zi senină și reușită? Vă îmbrățișez, doamna Elena 🙂
Adevarul e ca nici eu nu-s prea prietena cu diminetile. Intr-un timp, ma ocupam de notarea task-urilor zilnice in bullet journal, dar de cand m-am mai linistit cu numarul de task-uri, am uitat sa fac si asta si parca-mi lipseste.